Draken (draakjes) bestaan écht. En wel in de Middellandse Zee. Drie eeuwen bleven ze onzichtbaar, maar nu verschenen er weer exemplaren van de blauwe draak (Glaucus atlanticus) op de stranden van Torrevieja, Orihuela en Guardamar del Segura, volgens de biologen heel uitzonderlijk. Dat schrijven enkele specialisten in de tijdschriften «Mediterranean Marine Science» en «Quercus». Op de foto’s zien we exemplaren van deze draakjes op het strand van Las Estracas in 2021.
De draakjes zijn vanwege hun gif niet ongevaarlijk en meten nauwelijks drie centimeter. Ze zijn dus moeilijk te zien.
De blauwe draak is een zeenaaktslak. De blauwe draak drijft ondersteboven tegen het wateroppervlak. In zijn lichaam zit een blaas waar gas in zit, zodat de slak blijft drijven. Hij laat zich door de wind en waterstromen meevoeren. Tot hij in de buurt komt van een prooi. Dan maakt hij met zijn veerachtige uitsteeksels zwembewegingen in de richting van de prooi. De blauwe draak eet graag neteldieren. Dat is een groep dieren waartoe de kwallen ook behoren. Het gevaarlijke neteldier, het Portugees oorlogsschip is het lievelingsmaaltijdje van de blauwe draak. Vanwege zijn gif zorgt deze kwalachtige voor de kust van Australië regelmatig voor pijnlijke wonden bij mensen. De blauwe draak heeft daar echter geen last van.
De blauwe draak eet het hele Portugees oorlogsschip, ook de tentakels. De harpoentjes komen in de punten van de veer-achtige uitsteeksels van de blauwe draak te zitten. In die uitsteeksels zitten speciale zakjes om de harpoentjes in op te slaan. De blauwe draak verdedigt zichzelf tegen roofdieren door de giftige harpoentjes van neteldieren te gebruiken. Hiervoor gebruikt de slak alleen de grootste harpoentjes, de kleinere verteert hij.
Als je naar de blauwe draak kijkt, vallen de mooie kleuren je misschien ook op. De kant van de naaktslak die naar beneden en richting de oceaan wijst, is grijs. Terwijl de kant die naar boven en naar de lucht wijst, blauw is. Normaal vinden we hem in tropische en subtropische zeeën. Het was 300 jaar geleden dat ze nog werden opgemerkt bij de kust van Alicante. Nu werden exemplaren gefotografeerd op het strand van La Mata in Torrevieja, maar levende exemplaren werden ook gezien op de stranden van Orihuela en Guardamar. Zij zijn afkomstig uit de Atlantiasche Oceaan en worden veel opgemerkt bij de Canarische Eilanden. Via de Straat van Gibraltar zijn ze in de Middellandse Zee terecht gekomen door een golfstroom.