Inicio Nieuws Denia: herinnering aan Capitán Jones

Denia: herinnering aan Capitán Jones

8 minuto leer
135

Onder de titel ‘Piratas en Denia’ en geschreven door Tirso Calero, bekend om zijn serie ‘Cuéntame como pasó’, wordt een miniserie opgenomen over een van de belangrijkste gebeurtenissen op filmgebied in de geschiedenis van Denia, namelijk de opnamen van ‘Capitán Jones’ in 1958, met de toen bekende filmsterren Robert Stack en Bette Davis. De serie wordt geregisseerd door Javier Marco, al genomineerd voor een Goya.

De opnamen van deze historische film bracht toen heel Denia op de been en vond een grote weerklank in de internationale pers, die de huidige hoofdstad van het gewest Marina Alta meteen bekend maakte in de vijf werelddelen. Het was de bekende regisseur John Farrow die de opnamen leidde en alles werd geproduceerd door Samuel Gronston, die daarmee zijn eerste film in Spanje liet opnemen.

De opnamen namen vier maanden in beslag en zorgden voor de eerste toeristische invasie. De acteurs en actrices namen bezit van de visserswijk  Baix la Mar en het kasteel en de dochter van de regisseur en van de bekende actrice Maureen O’Sullivan (Jane uit de Tarzan-film met Johnny Weissmüller), Mia Farrow die later een bekende actrice zou worden, werd zelfs feestkoningin van Denia benoemd en reed rond op een praalwagen tijdens de patroonsfeesten.

Honderden inwoners van Denia waren figuranten en werden gekleed als soldaten, matrozen of piraten om mee op te treden in een film die in die tijd een van de duurste producties van Hollywood was. Het bracht natuurlijk wel veel geld in het laatje van de plaatselijke zaken, die in die tijd het inwonersaantal bijna verdubbeld zagen, want uit de hele omgeving stroomde de menigte toe om een glimp te kunnen opvangen van de sterren.

Om de miniserie van drie afleveringen op te zetten, werd veel opzoekingswerk verricht, al werd al veel opgezicht door Romualdo Soler en Artura Ruiz die in 2010 een documentaire opnamen over deze film.

Maar ondertussen is Denia bekend geworden als een decor voor historische fims. Niet alleen de visserswijk met zijn typische huisjes maar ook andere locaties zijn al een hele tijd populaire decors voor films en televisieseries. Alles begon in 1958 toen de Amerikaanse producer Samuel Bronston Denia koos voor de opnames van ‘Capitán Jones’. Met een begroting van 200 miljoen peseta’s en vier maanden draaien kende Denia zijn filmdebuut. Dat liet wel diepe sporen na, niet alleen bij de vele inwoners die hier als figurant optraden maar ook bij de toeschouwers, die verrast werden met drie fregatten uit de zeventiende eeuw.

Inwoners van Denia zouden later nog als figuranten massaal deelnemen aan de film ‘Krakatoa’, het verhaal van het schip Batavia Queen, dat zich in Indonesië verrast zag door een uitbarsting van de vulkaan Krakatoa. Een van de kano´s die in de film werd gebruikt, is nu te zien in het kasteel van Denia.

Aan de kade, dicht bij de oude magazijnen van Los Tinglados, werden historische scènes in beeld gebracht, zoals de moord op de hertog van Buckingham (1628), de eerste vlaggengroet aan de vlag van de Verenigde Staten (1776) en de uitbarsting van de vulkaan Krakatoa (1883). De haven van Denia werd de haven van Portsmouth (El capitán Jones), Dover en Calais (De Drie Musketiers), en Caribe (de Zoon van Captain Blood), Singapur (Al este de Java), Algiers (Cervantes), de Bermuda Driehoek (Encuentros en el abismo) en … zijn eigen haven (Sueño de mar).

Sean Flynn, de zoon van Errol Flynn, was de zoon van kapitein Blood in de film die bijna helemaal in Denia werd opgenomen.

De schrijver van Don Quichot, Miguel de Cervantes, ontscheepte in Denia na zeven jaar in Algerije gevangen te hebben gezeten. In 1966 werd de internationale productie ‘Cervantes’ hier opgenomen en kreeg Denia nabij de haven zijn Paseo de Cervantes als herinnering aan die opnames. Cervantes werd gespeeld door de bekende Duitse acteur Horst Buchholz, maar zijn tegenspelers waren ook grote bekenden: Paco Rabal en Gina Lollobrigida.

De straatjes en huizen van de visserswijk waren gemakkelijk om te toveren tot stadswijken uit de zestiende en zeventiende eeuw en op die manier werden ze bezocht door nog meer bekende filmsterren, zoals in Milady (Faye Dunaway) en Rochefort (Christopher Lee). Ook Raquel Welch wandelde hier in het gezelschap van Michael York, Oliver Reed, Richard Chamberlain en Simon Ward. Op de Placeta de Sant Antoni werden in september 2010 opnames gemaakt voor ‘The Cold Light of Day’. Het gemeentehuis kwam in beeld in de twee Spaanse films die hier werden gedraaid: ‘El canto de la cigarra’ (1980) en ‘Amanece como puedas’ (1987). En natuurlijk hebben de meeste regisseurs ook gebruik gemaakt van het kasteel, zowel de buitenkant als het interieur. Een wandeling door de visserswijk doen we dus in de voetsporen van vele Hollywoodsterren.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

De exclusieve huurmogelijkheden in de Marina Alta

U wilt uw vakantie doorbrengen in het noorden van de Costa Blanca? Dan heeft u natuurlijk …