Inicio Nieuws Schapen tegen bosbranden

Schapen tegen bosbranden

3 minuto leer
27

Het is niet nieuw. In vele landen en in delen van Spanje worden schapen en geitenkudden uitgezet om de ondergrond netjes af te grazen en op die manier het uitbreiden van branden tegen te gaan.

Dat gaat nu ook gebeuren op de Sierra de Bernia, die kolos tussen de gewesten Marina Alta en Marina Biaxa. Het gemeentebestuur van Altea trekt 50.000 euro uit om een schapenkudde ‘los te laten’ in de Pinar de Calces, een van de dichtste dennenbossen op de zuidelijke flank.

De ‘brandweerschapen’ worden ze genoemd door wethouder José Orozco uit Altea, die het initiatief heeft genomen. Volgens hem kan een schapenkudde zodanig de grond afgrazen dat een brand zich niet meer zo snel kan ontwikkelen en is het dus een goed preventief middel om de branden te bestrijden.

Hij herinnerde aan de brand die in januari van dit jaar een deel van Altea Hills en Campomanes teisterde nabij de tunnels van Mascarat en die zich snel uitbreidde door het vele lage struikgewas tussen de bomen. Het bos van Calces is een van de belangrijkste groene longen van Altea en de kostprijs van het uitzetten van de kudde beloopt 50.000 euro, waarvan echter het grootste deel wordt gefinancierd door het departement voor Leefmilieu van de Valenciaanse regering en de provinciale deputatie, zodat de gemeente Altea slechts 2000 euro moet bijdragen.

Daarnaast is er ook een plan om bepaalde delen te herbeplanten met bomen die heel goed tegen de droogte kunnen, zoals steeneiken en johannesbroodbomen, die bovendien het voordeel hebben dat ze na brand weer uit hun wortels opschieten. De kudde kan met water bevoorraad worden uit twee belangrijke bronnen langs die flank, zoals de bron van Rostoll en die van het fort.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Calp vraagt urgente aanpak om massale bomensterfte tegen te gaan

Het gemeentebestuur van Calp heeft de Valenciaanse regering gevraagd om dringend maatregel…