Inicio Nieuws Calp vraagt urgente aanpak om massale bomensterfte tegen te gaan

Calp vraagt urgente aanpak om massale bomensterfte tegen te gaan

3 minuto leer
10

Het gemeentebestuur van Calp heeft de Valenciaanse regering gevraagd om dringend maatregelen te nemen tegen de massale bomensterfte, te wijten aan de aanhoudende droogte in het gebied van de Marina Alta, het meest noordelijke gewest van de provincie Alicante. Die droogteperiode maakt de bomen zwak en veel vatbaarder voor plagen en hele delen, vooral op de berg Oltá, vertonen al hele stukken bruin in plaats van groen. De hellingen van de Oltá zijn zowat de groene longen van Calp.

Maar ook bij de salinas en het bos ten noordoosten van het stadje begint het er zielig uit te zien. Men eist dan ook van de regering een snel ingrijpen om in de eerste plaats de plagen te bestrijden. Om die eis te staven heeft men vanuit het departement voor Leefmilieu een studie laten verrichten die aantoont dat de situatie alarmerend is. Micro-organismen zoals de «Siroccocus conigenus», die de carrascodennen aanvallen of de  «Bursaphelenchus xylophilus», die de uitdroging versnellen, vinden in de zwakke bomen goede slachtoffers, maar ook de kever «Monochamus galloprovincialis» maakt dankbaar gebruik van de door droogte verzwakte dennen om aan te vallen.

De gestorven bomen houden ook de grond niet meer vast en dat resulteert dan weer in sterkere erosie. De afgestorven bomen geven ook geen zuurstof meer af en kunnen niet meer voor de verdamping zorgen die de regenwolken tot gevolg hebben. Als er niet dringend wordt ingegrepen, zo zegt men in Calp, zullen binnen enkele jaren de noodlottige gevolgen niet meer te overzien zijn en is het te laat om nog in te grijpen, want het afsterven van de bomen versnelt bovendien ook nog de klimaatwijziging.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Een sterke consulaire dienstverlening en verantwoordelijke burgers gaan hand in hand

Geen nieuws is goed nieuws. Maar zo werkt de pers niet. Kranten en journaals verkopen bete…