JIJONA. De Costa Blanca biedt allerlei vormen van onderkomens: herbergen, hotels, paradors, casas rurales, appartementen, villa’s en ook de dieren hebben er hun asielen in overvloed. Daar is nu een uniek ‘hotel’ bijgekomen, bestemd voor de bijen, een initiatief dat voortspruit uit de vooruitzichten voor de klimaatverandering en de noodaak om de biodiversiteit te behouden. Bee&Bee opende in Xixona (Valenciaans voor Jijona) het eerste hotel, bestemd voor bijen.
Met medewerking van de Stichting ‘Amigos de las Abejas’ en het Instituto Tecnológico Hotelero, komt dit initiatief van het bedrijf Turrones Picó. Het maakt deel uit van een serie acties om de aandacht te vestigen op het gevaar dat het uitsterven van bijen met zich meebrengt voor de landbouw en de menselijke voeding.
Het eerste bijenhotel werd geïnstalleerd bij Hotel Pou de la Neu, in het natuurpark Alt de la Carrasqueta-Xixona, dicht bij de plaats waar het turronfabriek van Picó gevestigd is. “Zonder de bestuiving van de amandelbloesem is er geen turron meer, een product dat tot de oudste culturele en gastronomische tradities van Jijona behoort. Het is maar een klein voorbeeld van de catastrofe die we kunnen beleven als we de bijen zien uitsterven” zegt Ana Picó, die instaat voor de kwaliteit van de turron.
Turrones Picó heeft nu dit eerste hotel voor bijen geopend. Ongeveer 70% van de solitaire bijen overwinteren door een holletje te graven en hier en daar is men reeds begonnen met kleine kastjes op te hangen, maar zoals op de foto te zien is, biedt Picó een luxe-hotel.
Meer dan drie kwart van de voedingswaren is direct afhankelijk van de bestuiving door bijen. Volgens Greenpeace is in vele Europese landen de populatie van bijen tot 50% verminderd, te wijten aan diverse factoren, zoals de ontbossing, het ongecontroleerde gebruik van insecticiden en het gebrek aan veilige plaatsen om de nesten te bouwen.
Turronera Picó heeft ook een korte animatiefilm in 3D opgenomen met als titel «Navidades sin turrón». Jijona is de wieg en grootste producent van deze versnapering die zo typisch is voor Spanje tijdens de kerstdagen.
In Jijona maakten joden en Arabieren al een soort noga, die Halve werd genoemd. In Turkije en het Nabije Oosten is nog steeds een zoete spijs te vinden die Halva heet. In Valencia werd turron al vroeg als delicatesse beschouwd. Door de eeuwen heen is de ambachtelijke bereiding blijven bestaan, waar de ‘turronero’ kritisch op toeziet. Amandelen en honing zijn nog steeds de basisingrediënten voor echte turron, waarvan kenners slechts twee soorten erkennen: zachte Jijona-turron (turrón blando) en harde Alicante-turron (turrón duro).
Naast de klassieke soorten, die uitsluitend uit amandelen, honing en eiwit bestaan, zijn er allerlei moderne varianten op de markt, met ingrediënten als eidooier, suiker, hazelnoten, pijnboompitten, kokos, gekonfijte vruchtjes en chocola. Vaak rekent men ook guirlache, een noga die bestaat uit gekarameliseerde suiker en ongeroosterde amandelen, tot de turron.