PILAR DE LA HORADADA. Een eindeloze archipel van plastic tenten bedekt het zuiden van de provincie Alicante. In Pilar de la Horadada sluiten ze aan bij de laatste huizen van het dorp, als maken ze er deel van uit. Kilometers en kilometers lang rijdt men door een plastic landschap, tot aan de grens van de provincie Murcia.
Het zuiden van de provincie is het landbouwgebied bij uitstek en men verwacht hier dan ook onder deze reusachtige tenten aardbeien, artisjokken, broccoli of tomaten aan te treffen, maar als men het tentzeil open slaat wordt men verrast door een kleurenspektakel. Dit keer geen
fruit of groenten, maar bloemen, meer dan dertig variëteiten.
De coöperatief Flomar, verbonden aan de groep Surinver, is de grootste producent langs de hele kust van de Middellandse Zee en jaarlijks worden hier veertien miljoen ruikers in de handel gebracht, terwijl 40% voor export bestemd is.
Honderden hectaren zijn hier bestemd voor het kweken van bloemen. Het grootste deel van de kwekerijen ligt in het gewest Vega Baja en bijna 90% wordt gekweekt in serres. Het cultiveren onder plastic is noodzakelijk om een optimaal microklimaat te scheppen en op die manier een kwalitatief hoogstaand product te verkrijgen, waar men op wereldniveau kan wedijveren met andere kwekerijen.
Iedere plant eist zijn eigen optimale omstandigheden van samenstelling grond, vochtigheid, warmte, zonlicht en temperatuur of ventilatie en dat vergt van de kwekers niet alleen een grote oplettendheid en kennis, maar ook aanpassing aan de meest vooruitstrevende technische middelen om die omstandigheden te scheppen. Bovendien zijn er pieken waar men naar toe moet werken, zoals Sint Valentijn of Allerheiligen, momenten waarop niet alleen de kwaliteit van de bloemen, maar ook de hoeveelheid een grote rol spelen. Allerheiligen betekent 20% van de jaarlijkse verkoop. Maar Spanjaarden brengen ook het hele jaar door verse bloemen naar de nissen en zeker het eerste jaar na een overlijden.
Het succes van de kwekers van Pilar de la Horadada zit ook in een deskundige planning van iedere campagne om tegen een bepaalde datum de juiste hoeveelheid te kunnen bezorgen. Men moet ook rekening houden met de modetrends, want dat is inderdaad niet alleen het geval voor kledij. Twintig jaar geleden was de anjer de ster van de serres. De anjer was trouwens altijd populair in Spanje. Als wij een Spaanse schone afbeelden, steken we een roos in haar mond, maar de Spanjaarden houden het altijd bij een anjer. Om een of andere reden heeft die anjer het nu moeten afleggen tegen de Afrikaanse goudbloem.
Flomar richt zich dus ook naar de modeverschijnselen in de bloemenwereld. “We moeten die mode in de gaten houden en er ons naar aanpassen” zegt Francisco Carrasco, sinds 2003 directeur van het bedrijf. Op dit moment zijn ook margrieten en lelies heel gewild als basis voor ruikers.
Flomar levert niet alleen in Spanje, maar exporteert ook naar Italië, Frankrijk, Portugal en zelfs naar het bloemenland Nederland. “We kweken ook tulpen, jawel”, vervolgt Carrasco, “maar die worden niet naar Nederland geëxporteerd.”
Is Spanje dan zo’n bloemenland?
“Beslist. Bij ieder patroonsfeest is er wel een bloemenofferande en de feestcommissies brengen hun bestellingen altijd maanden op voorhand binnen, zodat we er rekening kunnen mee houden. De bloemenofferandes tijdens de patroonsfeesten betekenen voor ons minstens 15% van de hele omzet. Tijdens de Fallas in Valencia worden meer dan 60.000 ruikers op het
geraamte van de Virgen gestoken en meer dan 15.000 bloemenmanden aangebracht. Maar er zijn nog andere speciale dagen, behalve natuurlijk de verjaardagen en heiligendagen. In maart hebben we de Dag van de Vrouw, op de eerste zondag van mei Moederdag en op 6 juli de Internationale Dag van de Kus. Dat zijn voor ons ook hoogdagen” vervolgt Carrasco.
Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi