Inicio Experten Fiscaal Waarom gaat de beurs omhoog?

Waarom gaat de beurs omhoog?

9 minuto leer
1,232

10 redenen waarom beleggers instappen

Terwijl door de coronacrisis de wereldeconomie in een diepe recessie duikt en werkloosheidscijfers records bereiken, toonden de aandelenbeurzen een opmerkelijk herstel.

Hoe komt het toch dat de koersen na de dramatische val in maart weer zijn gestegen? Op een moment dat we de negatieve gevolgen van de pandemie nog maar net beginnen te bevatten. Zijn beleggers gek geworden, of heeft de markt toch altijd gelijk?

Wellicht ziet ook u de logica niet. Daarom hieronder tien redenen die voor beleggers een aanleiding vormen om toch te investeren:

  1. Buy the dip
    Optimisme is een belangrijk kenmerk van een groot aantal beleggers. En ondanks de hard om zich heen slaande coronacrisis geloofd een groot aantal van hen – en blijft geloven – in mooie rendementen. Niet alleen op de lange, maar ook op korte termijn. Zij vinden het een perfect moment om voordelig in te stappen of met korting bij te kopen.
  2. Search for yield
    De coronacrisis heeft niets veranderd aan de extreem lage rentestanden. Integendeel, de druk op de rente en de verwachting dat de historisch lage tarieven nog lang zullen blijven is alleen maar toegenomen. ‘Tina’ is still there. Beleggers die op zoek waren naar extra rendement en daardoor afscheid namen van cash en spaartegoeden hebben alleen maar meer reden om dat te blijven doen.
  3. Centrale banken
    De ECB, Federal Reserve en andere centrale banken hebben de crisis aangegrepen voor een nieuwe en ongekend grote golf aan monetaire verruiming plus opkoopprogramma’s van obligaties en bedrijfsleningen. Dit zorgt voor een enorme toestroom aan nieuw geld die – net als in de afgelopen jaren – weer voor een groot deel naar de financiële markten stroomt.
  4. Overheden lappen
    Ook de Europese Commissie en overheden van getroffen landen geven biljoenen extra uit om de dramatische effecten voor de economie te verzachten en te voorkomen. Daarbij klonk zelfs een ‘whatever it takes’. Hoewel zij zich daarvoor zelf dieper in de schulden steken, zorgt het voor een demping van de economische schade en forse extra investeringen in onder meer de zorgsector.
  5. Tech, tech, tech
    Niet alleen de medische sector is daardoor in trek bij beleggers, maar met name de big tech lijkt zich niets aan te trekken van de wereldwijde crisis. Bedrijven als Alphabet, Amazon, Apple, Facebook en Microsoft worden zelfs als de grote winnaars gezien. Het feit dat deze zogenaamde FAAAM-bedrijven qua weging inmiddels meer dan 20% van de S&P-500 uitmaken en tech ook de Nasdaq-100 domineert verklaart deze recent hard opgelopen indices.
  6. China en opkomende markten
    Europa en de VS krijgen harde klappen en tellen veel coronadoden, maar grote delen van de wereld hebben veel minder last van de corona-pandemie. De impact in Afrika en Azië is vooralsnog veel minder en heeft de opkomende markten dus minder geschaad. Met uiteraard China, dat in no time overeind krabbelde, als motor en middelpunt. Dit kan uiteindelijk ook de westerse economieën versneld uit de crisis helpen. 
  7. Cheap energy
    Daarbij helpt zeker ook de momenteel zeer lage energie- en andere grondstofprijzen. Hoewel landen (o.a Rusland) en bedrijven (o.a. Shell) daardoor klappen krijgen is dit voor andere getroffen sectoren een geschenk uit de hemel. Lage energieprijzen kunnen ook de rest van de economie sneller en voordeliger uit de crisis trekken.
  8. Hoop op vaccin
    En we zouden natuurlijk bijna de aanleiding van de crisis zelf vergeten. Het coronavirus. Ondanks het verwoestende effect op economie en bedrijven is er de hoop dat het virus bedwongen wordt. Dat we er mee kunnen leven én dat we het kunnen bedwingen middels een vaccin. Een vaccin dat gaat komen, alleen is de vraag wanneer. Een flinke groep beleggers speculeert al op dit goede nieuws, dat markten ongetwijfeld een boost zal geven.
  9. Looking ahead
    Maar kijken naar de toekomst gaat niet alleen om corona. Beleggers die een langere tijdshorizon hebben laten zich niet uit het veld slaan door de huidige crisis. Zij kijken naar historische cijfers en zijn er van overtuigd dat binnenkort ook aandelenbeleggingen gewoon weer positieve rendementen zullen opleveren. Dat mooie bedrijfswinsten en dividenden straks weer heel gewoon zijn. Zij keren zich niet af van de markt, maar blijven – juist ook nu – investeren.
  10. FOMO
    En dan is er nog de groep beleggers die alleen maar extra onrustig wordt van de negen bovenstaande punten. Ze zagen de beurs dalen, maar zien deze nu rap weer stijgen. En vrezen steeds sterker dat ze de rit naar boven zullen missen als ze niet tijdig instappen: The Fear of Missing Out (FOMO). Ze weten niet goed of wat gebeurt ook echt fundamenteel is, maar dat maakt ook niet uit. Ze willen het risico vermijden de rit omhoog te missen. En investeren.

    Beleggen kent risico, uw inleg kan minder waard worden.

    Uiteraard valt er ook genoeg negatiefs over de huidige situatie te vertellen. Of bovenstaande argumenten terecht voor optimisme zorgen is dan ook aan u om te bepalen. Feit is wel dat ze de markten de afgelopen maand weer duidelijk omhoog hebben doen bewegen.

    Wellicht investeert u ook al weer volop, of houdt u juist bewust even gepaste afstand van de beurs. Maar waar we op 31 december ook eindigen, een ding staat vast. Het beursjaar 2020 gaat sowieso de geschiedenisboeken in. Bron: Blog BinckBank, geschreven door Ronald Veerman

Bron: Blog BinckBank, geschreven door Ronald Veerman

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Fiscaal
Comentarios cerrados

Mira además

Schenken van een woning in Spanje, gratis?

Artikel bijgewerkt februari 2024 Begin 2015 verschenen er berichten in de binnenlandse en …