DENIA. «De buitenlandse residenten verblijven hier negen maanden of langer en het is verwonderlijk dat ze de gastronomische specialiteiten van hier zo weinig ontdekt hebben. Het lijkt alsof we in twee verschillende werelden leven”. Aan het woord is Alfred Martínez, die in 2019 in het Castiliaans en Valenciaans een gastronomische gids publiceerde om de typische keuken van hier te presenteren. Afgelopen week kwam de Engelse versie op de markt.
‘The Marina Alta good food life’ beschrijft niet alleen de plaatselijke keuken van de Marina Alta, maar ook de wijze van telen en bewerken van de basisproducten. De auteur geeft ook aanwijzingen over de kwaliteit voor de bereiding.
“De WereldGezondheidsOrganisatie heeft al enkele malen bevestigd dat de keuken van de Middellandse Zee de gezondste ter wereld is, maar dat is door vele buitenlanders nog niet begrepen” vervolgt Martínez zijn betoog.
Hij wordt niet alleen door die organisatie gesteund. Ook het Nederlandse Diabetes Fonds deelt die mening: ‘Het mediterrane voedingspatroon is een goede keuze voor mensen met diabetes, laat een onderzoek zien. Het kan de bloedsuiker stabieler houden en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het is daarom ook een goed idee voor mensen zonder diabetes! Mediterraans eten is wat ze traditioneel doen in de landen rond de Middellandse Zee, dus Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. Het zijn eenvoudige maaltijden met veel verse groenten en fruit, peulvruchten, olijfolie, noten en zaden, vis en kip.’
Dat de gids in het Engels werd vertaald is volgens Martínez te wijten aan het feit dat de meerderheid van de buitenlandse residenten uit Britten bestaat. Maar volgens hem is Engels binnen afzienbare tijd de Europese taal, die bijna iedereen begrijpt en gebruikt. “Het zijn de buitenlandse residenten die onze regionale keuken naar buiten moeten brengen. Volgens de meeste buitenlanders eet men hier alleen maar tapas, paella en gazpacho. De meeste mensen hebben ook een verkeerd idee als ze gaan eten. In de eerste plaats komt de vraag ‘wat is lekker?’ en helemaal achteraan de vraag ‘wat is gezond?’ Alleen mensen die problemen hebben en op hun voeding moeten letten stellen die vragen omgekeerd. Maar die twee zaken kunnen uitstekend gecombineerd worden.”
Martínez vindt het enorm jammer dat de Spaanse jongeren zich ook afwenden van de gezonde voeding. “Hamburgertenten, pizzahutten en shoarmazaken vermenigvuldigen zich op een snelle wijze in verhouding tot de toenemende hart-en vaatziekten en diabetes. Maar in welk restaurant kan men nog een puchero, fideuá of potaje op de menukaart zien? Langs de hele kust zien we Belgische, Duitse, Italiaanse, Nederlandse, Chinese restaurants en daar moet je die gezonde mediterrane keuken ver gaan zoeken. Het wordt de hoogste tijd dat we ons bewust gaan worden van het feit dat voedsel een basiselement in ons leven betekent. Het is een noodzaak, geen vermaak. Maar met dit boek probeer ik beide in ieder geval te combineren.”
Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi