Het zal u vast niet ontgaan zijn. In het toch al historische beursjaar 2020 is ook de goudprijs recent naar ongekende hoogte gestegen. Zo’n harde spurt dat zelfs aandelenbeleggers die goud en andere edelmetalen doorgaans mijden zich af beginnen te vragen of ze wellicht niet toch een deel van hun geld in staven, klompjes of andere goudbeleggingen moeten steken.
Dat de maanden juli en augustus dit jaar in het teken van goud zouden staan wisten we eigenlijk al. Althans, dat was de bedoeling van onze topsporters, die op dit moment medailles hadden willen oogsten tijdens de inmiddels met een jaar uitgestelde Olympische Spelen.
Maar het liep dus even anders. Door corona werd niet alleen de sportkalender op zijn kop gezet maar stuiterden de beurzen dit voorjaar alle kanten op. Met een niet minder spectaculair vervolg in de zomer met onder meer een hard dalende dollar en dus die opmerkelijke run op goud.
Hoewel een deel van de beleggers sinds jaar en dag zweert bij investeren in goud blijft de focus van de meeste Nederlandse particuliere beleggers doorgaans vooral gericht op aandelen.
Maar is dit wellicht toch het moment om – een deel van – uw geld voor een gulden investering aan te wenden? Gaat de goudprijs inderdaad nog verder stijgen of doet u er – zeker in deze virustijden – juist wijs aan de koorts in deze markt op afstand te houden?
Voordat we ingaan op de vraag of een belegging in goud nuttig kan zijn is het misschien goed eerst eens op een rijtje te zetten wat zoal de redenen kunnen zijn voor de recent zo opgelopen goudprijs.
Waarom stijgt de goudprijs?
Experts en andere analisten noemen een aantal verschillende verklaringen en oorzaken waarom de goudprijs recent flink is gestegen. Hieronder een zestal factoren:
- Lage rente
Door de extreem lage – en steeds vaker zelfs negatieve – rente wordt goud door steeds meer risico-averse beleggers als een waardevast alternatief voor spaargeld gezien. Zeker nu het er niet op lijkt dat de rente binnenkort zal gaan oplopen. - FED en dollar
Door minder gunstige economische vooruitzichten in de VS en het stimuleringsbeleid van de FED is de dollar recent flink weggezakt ten opzichte van onder meer de euro, met een direct effect op de prijs het in dollars noterende goud. - Coronavirus
Goud is vaak een vluchthaven in onzekere tijden en het coronavirus – en met name hoe dit zich de komende maanden gaat ontwikkelen – geeft daardoor ongetwijfeld voeding aan de huidige vraag naar goud. - Geopolitieke spanningen
En uiteraard hebben geopolitieke spanningen doorgaans een vergelijkbaar opdrijvend effect. Het steeds weer oplaaiende conflict tussen de Verenigde Staten en China speelt daarbij een rol evenals de dit jaar steeds spannender wordende Amerikaanse presidentsverkiezingen. - Volatiele markten
Veel beleggers houden daarnaast ook niet van volatiele en onvoorspelbare markten, zoals we sinds dit voorjaar hebben gezien en wellicht ook de komende tijd nog kan aanhouden. Daardoor zoekt een deel zijn toevlucht tot het – terecht of niet – in hun ogen stabielere goud. - FOMO
En dan zorgt al het nieuws over de snelle prijsstijging van goud en records die worden verbroken uiteraard voor een zichzelf versterkend effect. De Fear Of Missing Out (FOMO). Iedereen wil een graantje meepikken, waardoor vraag en aanbod verder uiteenlopen en de prijs verder wordt opgedreven.
Moet ik wel of niet in goud investeren?
Zoals gezegd vormt goud bij een aantal beleggers een vast onderdeel in de portefeuille, maar anderen moeten er juist niets van hebben.
De beroemdste in die laatste groep is waarschijnlijk Warren Buffett, die het nut van beleggen in goud simpelweg niet ziet omdat het edelmetaal behalve als sieraad nauwelijks een functie of toepassing heeft. “Het doet niks en staart je alleen maar aan”, aldus Buffett, die liever in aandelen investeert.
Maar misschien wilt u zelf bepalen of goud juist wel of niet een slimme investering is. Daarom hier een aantal redenen – volgens een bloemlezing van fans en critici op internet – om juist wel of juist niet geld in het edelmetaal te steken.
- Zeven redenen waarom u in goud zou moeten investeren (volgens de goudfanaten):
(Fysiek) goud is de perfecte manier om uw vermogen op te slaan en altijd dicht bij de hand te hebben
Goud is in principe waardevast en volgt in tegenstelling tot uw spaargeld de inflatie.
De vraag naar gouden sieraden zal vooral in het economisch snelgroeiende Azië de komende decennia alleen maar verder toenemen.
De goudvoorraden in de goudmijnen zijn eindig dus er gaat schaarste komen.
Goud blijft de komende jaren belangrijk als veilige beleggingshaven in instabiele tijden.
Centrale banken kopen goud op.
Goud is sowieso een goed onderdeel in een goed gespreide portefeuille.
- Zeven redenen die tegenstanders noemen om goud juist te mijden:
De waarde van goud is niet vast te stellen en dus onzeker. Het is wat een gek ervoor geeft.
Goud raakt niet op en wordt niet gebruikt zoals olie of gas. Er komt alleen maar meer goud.
Goud levert geen jaarlijkse inkomsten op, zoals bijvoorbeeld het dividend bij een degelijk aandeel.
Aan het bewaren en opslaan van fysiek goud zijn kosten en risico’s verbonden. En je kunt er verder weinig mee.
Ondanks pieken in de goudprijs leveren aandelen historisch gezien betere rendementen.
Politieke en economische onzekerheid maken goud juist onaantrekkelijk als stabiele belegging.
Wie deel vermogen risicovrij wil beleggen kiest voor cash.
Dus tja, veertien argumenten om op een goudschaaltje te wegen. Maar zit de gouden tip ertussen?
Hoe kan ik investeren in goud?
Moet u nu wel investeren of niet en zo ja, is dit überhaupt het goede moment. Die afweging zult u uiteindelijk zelf moeten maken en hangt af van uw persoonlijke situatie, waarbij wij u adviseren om u vooraf goed in te lezen in de mogelijkheden en risico’s van investeren in goud.
Wat wij wel kunnen doen is voor u op een rij zetten hoe u in goud kunt investeren mocht u toch overwegen – een deel van – uw belegd vermogen te investeren.
Beleggen in goud kan dus op vele manieren. Het echt bezitten of via een investering op papier. Hieronder de meest gebruikte methoden om in goud te investeren:
Sieraad, munten en fysiek goud
Een gouden ring, oorbel, horloge zijn bekende manieren om direct in goud te investeren. En via (speciale) gouden munten of – al u er het geld voor hebt – goudstaven en staafjes kunt u in fysiek goud investeren. (Bij Binckbank is beleggen in fysiek goud overigens niet mogelijk.)
Indexfonds
Beleggen in goud is ook mogelijk via indexfondsen en ETF’s die via de onderliggende fondsen in fysiek goud beleggen. De waarde van uw belegging beweegt dan in principe mee met de goudprijs.
Via BinckBank heeft u momenteel keuze uit meer dan vijftig in goud of in de goudsector investerende ETF’s. Hieronder de drie fondsen die op dit moment het populairst zijn onder BinckBank-beleggers (op basis van belegd vermogen):
WisdomTree Physical Gold (ISIN: JE00B1VS3770)
Invesco Physical Gold (ISIN: IE00B579F325)
iShares Physical Gold (ISIN: IE00B4ND3602)
Beleggingsfonds
Daarnaast kunt u in goud beleggen via beleggingsfondsen die in goud of in de goudsector investeren. Onderstaande fondsen worden daarbij momenteel het meest gekozen (op basis van belegd vermogen):
BlackRock World Gold D2 (ISIN: LU0252963623)
BlackRock World Gold Fund (ISIN: LU0326423067)
AmundiEquity Global Gold Mines (ISIN: LU0906534317)
Zoals u ziet kunt u naast een belegging in fysiek goud ook kiezen voor een investering in de goudsector (bijvoorbeeld mijnbouwbedrijven). De koersontwikkeling van deze beleggingen is echter niet altijd gelijk aan die van de goudprijs zelf en wordt ook door andere factoren beïnvloed.
Mijnbouwbedrijven
Ook kunt u direct investeren in individuele mijnbouwbedrijven zelf, waarbij met name een aantal grote Amerikaanse en Canadese bedrijven ook Nederlandse beleggers kennen. Probeer echter eerst meer te weten te komen van een bedrijf wanneer u voor een individueel aandeel kiest.
Mijnbouwbedrijven waarin het meest wordt geïnvesteerd bij BinckBank zijn (op basis van belegd vermogen):
Barrick Gold (ISIN: CA0679011084)
Kirkland Lake Gold (ISIN: CA49741E1007)
Newmont (ISIN: US6516391066)
Metaalbeurs
Via grondstoffenmarkten kunt u ook middels turbo’s in goud beleggen en proberen te profiteren van de beweging van de prijs van het edelmetaal. Let wel op dat het hier gaat om een risicovol beleggingsproduct dat alleen geschikt is voor ervaren beleggers, dus lees u goed in voor u met dit product gaat beleggen.
Bron: Ronald Veerman, BinckBank