Inicio Home Calp blijft Juan Carlos I trouw

Calp blijft Juan Carlos I trouw

5 minuto leer
538

CALP. Vele gemeenten hadden een straat of laan die genoemd was naar Juan Carlos I, de afgetreden koning van Spanje. In Calp stond dit ook op de agenda van de gemeenteraad, gevraagd door de oppositiepartijen. Na een woelige gemeenteraadszitting heeft het gemeentebestuur van Calp besloten om de naam van de afgetreden koning Juan Carlos I momenteel te behouden voor een van de straten van de stad. Het werd een geanimeerd debat van enkele uren, maar ten slotte blijft de voormalige koning nog steeds zijn naam verbonden zien aan Calp.

Waarom die ophef? De voormalige Spaanse koning Juan Carlos is enkele maanden geleden uit Spanje vertrokken naar een tot nu toe onbekende bestemming. Dat heeft hij aan zijn opvolger koning Felipe geschreven. De brief werd enkele dagen later door het koningshuis vrijgegeven. Het is onduidelijk waar het 82-jarige staatshoofd, dat al jaren omstreden is, op dit ogenblik verblijft.

Juan Carlos zei in de brief het besluit te hebben genomen in het licht van ‘bepaalde gebeurtenissen’ in zijn vroegere privé-leven. Het oud-staatshoofd ging niet in detail over wat hij daarmee bedoelde. «Ingegeven door mijn wens om het goede te doen voor het Spaanse volk en zijn instituties (…) maak ik mijn besluit om Spanje te verlaten kenbaar», schreef Juan Carlos aan zijn zoon en opvolger.

Juan Carlos is de laatste jaren veel in opspraak geweest, onder meer vanwege een smeergeldaffaire waarin hij de spil zou zijn geweest. Hij zou destijds een rol hebben gehad in de toekenning van een aanbesteding van een hogesnelheidslijn tussen Mekka en Medina. Jaren geleden was er ook al veel te doen rond het oud-staatshoofd. In 2012 maakte hij, midden in een zware economische crisis, een jachttrip naar Botswana die zou betaald zijn door een Saoedische zakenman.

Begin juni van dit jaar werd duidelijk dat de openbare aanklager voor het Hooggerechtshof van Spanje een onderzoek zou gaan doen naar de zaak van het smeergeld. De advocaat van Juan Carlos heeft gezegd dat de oud-koning ook na zijn emigratie bereid is om mee te werken aan het onderzoek.

De huidige koning Felipe maakte in maart al bekend dat hij afziet van de erfenis van zijn vader, vanwege diens reputatie. Ook liet hij de jaarlijkse betalingen van de staat aan de ex-koning per direct stopzetten. Volgens de Spaanse pers moest Juan Carlos uit beeld verdwijnen omdat hij de positie van zijn zoon beschadigde.

Het gemeentebestuur van Calp vindt een beslissing over het annuleren van zijn straatnaam voorbarig, omdat de afgetreden koning momenteel niet officieel beschuldigd wordt. Er loopt een onderzoek, zegt men, maar er zijn nog geen bewijzen, zodat men de beslissing van vele andere gemeentebesturen om Juan Carlos van de straatnamen te schrappen, geen vaste grond heeft. Calp wacht nog af. Men wijst er op dat Juan Carlos een beslissende rol heeft gespeeld in de democratisering van het land en door zijn houding in 1981 de staatsgreep heeft verijdeld.

De tweestrijd in Spanje tussen rechtse monarchisten en linkse republikeinen, die zijn hoogtepunt bereikte tijdens de Burgeroorlog (1936-1939) blijft nog steeds levendig en de republikeinen vinden altijd wel redenen om het koningshuis in diskrediet te brengen. Men ziet hier dan ook meer een politieke dan morele kwestie.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Home
Comentarios cerrados

Mira además

De exclusieve huurmogelijkheden in de Marina Alta

U wilt uw vakantie doorbrengen in het noorden van de Costa Blanca? Dan heeft u natuurlijk …