TORREVIEJA. Een replica van het historisch galjoen Andalucía heeft aangelegd in Torrevieja en zal nog tot 2 november te bezoeken zijn. Het schip ligt bij de visserskade en het bezoek gebeurt met alle mogelijke veiligheidsvoorschriften. De bezoekers kunnen op die manier kennis maken met een nauwgezette replica van het in die tijd emblematisch galjoen van de Spaanse marine.
Dit galjoen weegt 500 ton en werd in 2009 gebouwd in Punta Umbría (Huelva) voor de internationale tentoonstelling van Shanghai. Het heeft momenteel een bemanning van 25 mensen. Oorspronkelijk voer dit type schepen met meer dan honderd bemanningsleden.
De Andalucía is een van de legendarische schepen die gedurende drie eeuwen Spanje verbond met de Caraïben en Azië. Het schip heeft een lengte van 55 meter en was een meesterwerk van scheepsbouw. Met bijna duizend vierkante meter en zeven zeilen was het altijd de trots van de Spaanse Armada. De Andalucía legde in totaal 55.000 zeemijlen af en bezocht de vier continenten, legde aan in bijvoorbeeld Shanghái, Singapur, Hong Kong, Manila, New York en Quebec.
Pablo Tejada is de eerste officier aan boord en heeft zijn voldoening getoond over het feit dat hij deze unieke boot naar Torrevieja heeft kunnen brengen. «De matrozen sliepen op het dek, niet zoals wij die onze stapelbedden hebben. En het leven aan boord kun je je voorstellen», vertelt Tejada. De Andalucía is de 2020-tour begonnen met als doel “dat iedereen die ons bezoekt doordrenkt is van geschiedenis en trots is op alles wat 500 jaar geleden werd gedaan. Helaas hebben we in Spanje heel weinig vintage schepen om de nautische studenten te laten zien en met dit galjoen bieden we de mogelijkheid aan iedereen die tussen drie en zes maanden bij ons wil zijn en kapitein wil worden ”, zei Álvaro Lecaro, een andere officier. «We hebben de Verenigde Staten, Canada, het Caraïbisch gebied bezocht, we zijn de Atlantische Oceaan overgestoken … we hebben vele mijlen afgelegd met de bijna 1000 vierkante meter aan zeilen die het heeft.»
De Andalucía is niet alleen een museumschip, maar ook een schoolschip. “De jongeren vanaf 18 jaar moeten we de gelegenheid geven om zich in te schrijven in periodes van 3 maanden, 6 maanden of zelfs een jaar om de ervaring te beleven, om hun nautische dagen te maken waarvoor zede gelengenheid moet krihjgen om een training te volgen, vooral om te reizen, mensen, culturen en andere levenssystemen te ontmoeten, en dat vanuit de zee», vertelt de bemanning van het schip.
Een authentiek drijvend museum waar elke stok en elke kaars zijn naam heeft en het meubilair is handgemaakt door gespecialiseerde timmerlieden, net als de canyons. De boot wordt nog steeds bestuurd met een origineel roer, maar hoewel het allemaal oud lijkt, hebben ze de meest moderne reddingsmaterialen, GPS, sonde en een navigatiesysteem zoals elk modern jacht zou kunnen dragen.
Het schip wordt dagelijks gedesinfecteerd met het oog op het bezoek. Uiteraard dient iedere bezoeker een mondmasker te dragen en de handen te ontsmetten alvorens het schip te betreden.
Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi