De Algemene Staatsbegrotingen (PGE) hebben een investering van 10 miljoen euro voorzien in de Parador van Xàbia. Deze economische post vertegenwoordigt de reactivering van een project dat jaren vertraging heeft opgelopen en dat tot doel heeft de inrichting te moderniseren.
De hervormings- en moderniseringswerken van de Parador de Xàbia hebben verschillende tegenslagen gekend. De eerste daarvan was in 2018, toen de motie van wantrouwen tegen Mariano Rajoy, ingediend door Pedro Sánchez, het project verlamde. In 2020 was het de bedoeling om na de zomercampagne te beginnen met de renovatie, maar de komst van Covid-19 verhinderde de uitvoering.
In maart vorig jaar, met de komst van de lockdown en de toename van het aantal positieve gevallen, werd de Parador ter beschikking gesteld van het ministerie van Volksgezondheid, voor het geval het nodig zou zijn om het als sanitaire voorziening te gebruiken of om personeel van gezondheidscentra of ziekenhuizen te huisvesten.
Hierdoor moesten de werkzaamheden opnieuw worden uitgesteld. Nu voorziet de begroting gepresenteerd door de regering van Pedro Sánchez een investering van tien miljoen tegen 2022.
Daarom wordt er volgens de PGE in 2022 tien miljoen geïnvesteerd en in 2023 nog eens tien. Met deze belangrijke economische injectie kan de langverwachte hervorming van de Parador die zes decennia geleden zijn deuren opende, worden beginnen. Het was de toenmalige minister van Informatie en Toerisme, Manuel Fraga, die verantwoordelijk was voor de inhuldiging van het pand in de jaren zestig, in volle opening van het regime en met de bedoeling bezoekers naar het Spanje van het moment te lokken.
Als alles volgens plan verloopt, zal de hervorming gericht zijn op het verbeteren en moderniseren van de 70 kamers met nieuwe technologieën, en het creëren van ruimtes die het verblijf van bezoekers van deze ruimte in een unieke enclave aan de Middellandse Zeekust vergemakkelijken.
Het is ook de bedoeling om sommige kamers om te bouwen tot kamers voor nieuwe doeleinden, afhankelijk van de huidige behoeften van bezoekers, aangezien ze geen uitzicht op zee hebben. De Parador de Xàbia ligt op een bevoorrechte locatie naast het Arenal-strand en de Paseo del Primer Montañar.
Geen nieuws over de trein van de kust
De door de Staat opgestelde rekeningen voor 2022 laten minder prettig nieuws achter voor Marina Alta. In feite is de tien miljoen voor de Parador de Xàbia de enige investering die voor de regio is gepland in de rekeningen van de deelstaatregering (PSOE-Unidas Podemos).
De PGE houdt geen rekening met andere historische eisen van de regio, zoals de Tren de la Costa. Deze weg is een historische claim van inwoners van een groot deel van de steden van de Marina Alta en door zakenlieden uit alle sectoren.
Van de regionale werkgeversorganisatie (CEDMA) hebben ze herhaaldelijk de lancering geëist van het treinproject dat de steden en regio’s van de kust verenigt en de barrières opheft die bestaan tussen het zuiden van Valencia en het noorden van Alicante, naast het bevorderen van mobiliteit . De behoefte aan de Tren de la Costa in de Marina Alta is meer dan berucht. Een paar maanden geleden pleitte de president van de Generalitat zelf, Ximo Puig, zelfs voor publiek-private samenwerking om het project dat nog niet is begonnen vooruit te helpen.
XÀBIA. Los Presupuestos Generales del Estado (PGE) han previsto una inversión de 10 millones de euros en el Parador de Xàbia. Esta partida económica supone la reactivación de un proyecto que lleva años de demora y que persigue modernizar el establecimiento y ponerlo a la altura de locales de categoría superior.
Las obras de reforma y modernización del Parador de Xàbia han sufrido varios reveses. El primero de ellos fue en 2018, cuando la moción de censura contra Mariano Rajoy, presentada por Pedro Sánchez, prosperó y paralizó el proyecto. En 2020, estaba previsto iniciar la rehabilitación tras la campaña estival, pero la llegada del Covid-19 impidió la ejecución.
En marzo del pasado año, con la llegada del confinamiento y el aumento de casos, el parador se puso a disposición de la Conselleria de Sanidad, por si era necesario utilizarlo como recinto sanitario, para albergar a personal de centros de salud o hospitales o para enfermos leves.
Esto obligó a demorar la obra una vez más. Ahora, las cuentas públicas que ha presentado el Gobierno de Pedro Sánchez contemplan una inversión de diez millones para 2022. El documento elaborado por el ministerio de María Jesús Montero estipula que la inversión en este establecimiento de Paradores de Turismo de España será a dos años.
Por tanto, según los PGE se invertirán diez millones en 2022 y otros diez en 2023. Con esta importante inyección económica, se podrá impulsar la esperada reforma del parador que abrió sus puertas hace seis décadas. Fue el entonces ministro de Información y Turismo, Manuel Fraga, quien se encargó de inaugurar el local en los 60, en plena apertura del régimen y con la intención de atraer visitantes a la España del momento.
Si todo va según lo previsto, la reforma se centrará en mejorar y modernizar con nuevas tecnologías las 70 habitaciones, además de crear espacios en ellas que faciliten la estancia a los visitantes de este espacio ubicado en un enclave único en la costa mediterránea.
Está planeado, además, convertir algunas habitaciones en salas para nuevos usos acordes con las necesidades actuales de los visitantes, dado que no tienen vistas al mar. El Parador de Xàbia se encuentra en un emplazamiento privilegiado. Junto a la playa del Arenal y el Paseo del Primer Montañar, todas las habitaciones cuentan con vistas al mar.
Sin noticias del tren de la costa
Las cuentas elaboradas por el Estado para 2022 dejan noticias menos agradables para la Marina Alta. De hecho, los diez millones para el parador de Xàbia es la única inversión prevista para la comarca en las cuentas del Gobierno del Estado (PSOE-Unidas Podemos).
Los PGE no contemplan otras demandas históricas de la comarca como es el caso del Tren de la Costa. Esta vía es una reclamación histórica de vecinos de buena parte de las localidades de la Marina Alta y por los empresarios de todos los sectores. Desde la patronal comarcal (CEDMA) han exigido en reiteradas ocasiones la puesta en marcha del proyecto del tren que una las poblaciones y las comarcas del litoral y acabe con las barreras que hay entre el sur de Valencia y el norte de Alicante, además de fomentar la movilidad. La necesidad del Tren de la Costa en la Marina Alta es más que notoria. De hecho, hace unos meses el propio presidente de la Generalitat, Ximo Puig, abogó por la colaboración público-privada para avanzar en el proyecto que no acaba de arrancar.