Je hoeft niet lang aan de Costa Blanca zuid te vertoeven om op te merken dat de zee en het zout heel belangrijk waren, en nog steeds zijn voor deze streek. Dat wordt ook nog eens duidelijk benadrukt in el Museo del Mar. Het is je waarschijnlijk ook al opgevallen dat zowat elk dorp zijn eigen Museo del Mar heeft. In San Pedro del Pinatar is dit niet anders.
El Museo del Mar van San Pedro del Pinatar werd in 1980 opgericht door Don Lázaro Escudero Alarcón en verder uitgebreid dankzij de verschillende bijdragen van de vissers van San Pedro del Pinatar. Dit privémuseum is vrij toegankelijk en behoort toe aan de vissersgilde. Je kan het museum bezoeken op de eerste verdieping van een gebouw gelegen in de Calle Lorenzo Morales nummer 4. In ditzelfde gebouw is ook de vereniging van vissers in ondergebracht. Wanneer je el Museo del Mar wil bezoeken, moet je even goed opletten. Enkel een bescheiden bordje boven de voordeur van een onopvallend gebouw verwijst naar het museum. Je loopt er zo voorbij.
Wie de moeite neemt om even een kijkje te nemen, wordt aangenaam verrast.Verspreid over drie zalen wordt de geschiedenis van de vissers en de zeevaarttraditie voorgesteld. De grote collectie vissersboten trekt meteen de aandacht. Tot de collectie behoren zowel vissersboten die langs de kust varen als vissersboten gericht op het vangen van een bepaalde vissoort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vissersboten gericht op het vangen van sardines. De «Pantasana» toont je de kunst van het vissen op de Mar Menor.
Om de drijfnetten die ‘s nachts uitgezet werden terug op te sporen maken de vissersboten gebruik van grote lampen die werken op benzine. Ook hier zijn voorbeelden van terug te vinden. Daarnaast zijn er ook een aantal maquettes van oorlogsschepen te bezichtigen waaronder onderzeeërs, een fregat en een patrouilleschip. Naast de boten worden in el Museo del Mar ook visnetten en buitengewone vissen tentoongesteld waaronder een maanvis, ook wel klompvis (Mola mola) genoemd. Alles aan deze vis is «mega» te noemen. Een volwassen exemplaar is gemiddeld 1,80 meter groot, weegt ongeveer 1.000 kilo en een vrouwtje kan tot 300 miljoen eitjes afzetten. De zaagvis lijkt met zijn zaagvormige snuit op een haai maar is eerder te klasseren onder de familie van de roggen. De zaag van deze vis is multifunctioneel. Ze dient om aanvallen van vijanden af te weren, de bodem om te woelen en om door een school vissen te maaien waarbij de getroffen vissen opgegeten kunnen worden. lndrukwekkend en de moeite om verder even bij stil te staan zijn de gigantische kaken van de haai, de reuze spons en reuze zeeschildpad. De vele aanwezige foto’s geven je een uitstekend beeld van het harde leven van de vissers van San Pedro del Pinatar.
Bron: De Costakrant, met dank aaan Bart en Nikki Peuskens