De expositie van de soldaten van Xi’an in het provinciaal archeologisch museum MARQ, het grootste succes dat een expositie ooit had in het gebouw, is ten einde.
Maar een volgende grote tentoonstelling werd al aangekondigd: “Dynastieën, de eerste prehistorische Europese koninkrijken”. De expositie opent op 22 maart en is te bezoeken tot en met 13 oktober.
De presentatie van de tentoonstelling gebeurde al op de internationale toeristenbeurs FITUR in Madrid. Het gaat om de expositie van bijna 500 stukken uit diverse musea en instituten uit Spanje, Hongerije, Slowakije, Duitsland, België, Portugal en Denemarken, de grootste tentoonstelling over dit onderwerp die tot nog toe in Europa werd gehouden. We zien ook een kaart van het oude Europa uit de Bronstijd, samen met meesterwerken in brons. Sommige voorwerpen worden voor het eerst in Spanje geëxposeerd.
Het gaat over de periode en de cutluren uit de jaren 2000 voor onze tijdrekening en daaraan werkten 90 professionelen en wetenschappers uit heel Europa mee. De tentoonstelling brengt ons een duidelijk beeld van de Bronstijd. De eerste bronstijdcultuur van Europa is de Majkopcultuur ten noorden van de Kaukasus (ca. 3700-2500 v.Chr.). Hier werd ook het oudste bronzen zwaard ter wereld gevonden. Het gebruik van brons werd overgenomen door de (deels) nomadische Jamnacultuur van Zuid-Rusland. Volgens de koerganhypothese leidde deze combinatie van ruitercultuur en metallurgie tot de verspreiding van de Indo-Europeanen.
De vroege expansie van de Indo-Europeanen naar Midden- en West-Europa bracht echter niet gelijk een volledige bronstechnologie. Vanaf omstreeks 2500 v.Chr. bereikte vanuit de Kaukasus en via de steppeculturen de techniek om brons te produceren Midden-Europa, met de eerste centra in het Karpatenbekken. Oorspronkelijk werd zoals in de Kaukasus arseen gebruikt, later vooral tin.
Na de ontdekking van tinertsen in de Karpaten en het Ertsgebergte ontstond er een levendige handel in brons over geheel Europa.
In het MARQ zien we voorwerpen uit achttien Europese musea, waaronder het MRAH in Brussel, het nationaal archeologisch museum van Lissabon, het staatsmuseum voor prehistorie in Hall, het Museum Déri-Debrecen, het Museum Damjánich János-Miskolc en andere.
En de buitenaardse schat van Villena
Villena werkt aan een totale vernieuwing van zijn archeologisch museum, dat op 17 mei zijn deuren zal openen. En ook hier kan men terecht om kunst uit de Bronstijd te bewonderen, waaronder een heel bijzonder en uniek juweel. De schat van Villena is ondertussen wel bekend, maar daaronder bevinden zich juwelen die vervaardigd zijn met metaal dat afkomstig is van een meteoriet. Buitenaards metaal dus! Het is uniek in Spanje, weegt tien kilogram en bevat een halve kilogram aan zilver. De schat van Villena (foto) bestaat uit 66 juwelen uit diverse materialen waaronder goud en zilver en is 3000 jaar oud. Hij wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste prehistorische schat van heel Europa. Hij werd gevonden op 1 december 1963 door de archeoloog José María Soler.