Er werd al veel over deze film geschreven, maar vanaf morgen kan iedereen hem zien in alle filmzalen van Spanje. ‘El sustituto’ ziet men dan ook in Denia en in Jávea, de plaatsen waar hij werd opgenomen. «El Sustituto» is de eerste film van Óscar Aibar, over de nazi’s die zich naar de Tweede Wereldoorlog verscholen in Denia en andere plaatsen lanas de Costa Blanca. De film wordt vertoond in autocine Drive-In in Les Deveses in Dénia en in Jayan in Xàbia. Bij beide premières zullen de regisseur en de producer aanwezig zijn, samen met de hoofdrolspeler Ricardo Gómez.
De film komt slechts enkele maanden nadat Netflix over hetzelfde thema een serie op de markt bracht. Een van de plaatsen waar werd gefilmd is het complex Bremers Park Bungalows in Les Rotes bij Denia, waar deze Nazi voor zijn gevluchte nazi’s en SS-ers een luxueus vakantiepark oprichtte. Gerhard Bremer was maar één van de velen.
Spanje was het uitverkoren land van deze Duitse vluchtelingen. Zij brachten Franco wel in een delicate situatie. De dictator voelde zich verplicht deze mensen te helpen als compensatie voor de hulp van Hitler tijdens de burgeroorlog, maar anderzijds voelde hij reeds de achterdocht van de geallieerden, wiens overwinning op dat moment al een zekerheid was en slechts een kwestie van tijd.
De Duitsers stroomden Spanje binnen, voorzien van valse Spaanse paspoorten, waarvoor men tussen de 6000 en 8000 mark betaalde. Tenslotte gaf ook Groot-Brittannië zich gewonnen en hield op met uitleveringen te eisen. Franco had gewonnen en de Duitsers in Spanje waren veilig.
Onder hen een zekere Hans Hoffman, een valse naam voor Albert Fuldner, de contactman tussen Himmler en de Argentijnse president Perón om deze laatste er toe aan te zetten Duitse oorlogsmisdadigers op te nemen, zoals Eichman of Joseph Mengele. In Spanje was Fuldner-Hoffman een gezien persoon, die na de oorlog de economische relaties tussen Bonn en Madrid op zich nam. Hij werd benoemd tot honorair consul in Algeciras en later tot algemeen honorair consul met zetel in Málaga. Hij overleed hier in 1998 en een Duitse school aan de Costa del Sol werd naar hem genoemd.
Een andere voorname ‘gast’ was Wolfgang Juglar, persoonlijke lijfwacht van Hitler die in 2001 in Marbella woonde. Rond die tijd vond men in Oviedo ook Hauke Bert Pattis Joustra, lid van de SS, die toen 82 jaar oud moest zijn.
Speciaal vermelden we ook Willy Messerschmitt, een luchtvaartingenieur die de geallieerden kopbrekens bezorgde door zijn prototypes die deze van de Amerikanen ver overtroffen Hij werd in Spanje met open armen ontvangen en kreeg de leiding over een groep luchtvaartingenieurs.
Een grote Duitse kolonie vestigde zich in en rond Denia en Frnco weigerde hen uit te leveren. De laatste jaren kwamen er steeds meer documenten vrij die hun aanwezigheid groter maakte dan men dacht.
Er werden enkele boeken over geschreven, zoals door Hugo Renaerts, ‘Verdoken Nazi’s in Spanje’. Dit boek werd samengesteld aan de hand van oude documenten, krantenartikels en websites over het gegeven en is te bestellen via bol.com of via spanje.boeken@gmail.com
Spanje, dat geen hulp kreeg van het Marshallplan, wist zich na de burgeroorlog echter sterk te ontwikkelen door de kennis en het geld van de Duitsers die hierheen waren gevlucht.
Het is niet de eerste keer dat Denia in de belangstelling staat van de filmwereld.
Niet alleen de visserswijk met zijn typische huisjes maar ook andere locaties zijn al een hele tijd populaire decors voor films en televisieseries. Alles begon in 1958 toen de Amerikaanse producer Samuel Bronston Denia koos voor de opnames van ‘Capitán Jones’. Met een begroting van 200 miljoen peseta’s en vier maanden draaien kende Denia zijn filmdebuut. Dat liet wel diepe sporen na, niet alleen bij de vele inwoners die hier als figurant optraden – gekleed als mariniers, piraten of soldaten – maar ook bij de toeschouwers, die verrast werden met drie fregatten uit de zeventiende eeuw. Bekende namen waren in die tijd in Denia: de regisseur John Farrow, die hier was met zijn vrouw Maureen O’Sullivan – beter bekend als Jane uit de Tarzan-film met Johnny Weissmüller – en Mia Farrow, een van zijn dochters die ook een bekende actrice zou worden en in 1958 in Denia feestkoningin was.
In Denia verbleven voor opnames ook Robert Stack, Jean-Pierre Aumont, Marisa Pavan en niemand minder dan de beroemde Bette Davis.
Inwoners van Denia zouden later nog als figuranten massaal deelnemen aan de film ‘Krakatoa’, het verhaal van het schip Batavia Queen, dat zich in Indonesië verrast zag door een uitbarsting van de vulkaan Krakatoa. Een van de kano´s die in de film werd gebruikt, is nu te zien in het kasteel van Denia.
Aan de kade, dicht bij de oude magazijnen van Los Tinglados, werden historische scènes in beeld gebracht, zoals de moord op de hertog van Buckingham (1628), de eerste vlaggengroet aan de vlag van de Verenigde Staten (1776) en de uitbarsting van de vulkaan Krakatoa (1883). De haven van Denia werd de haven van Portsmouth (El capitán Jones), Dover en Calais (De Drie Musketiers), en Caribe (de Zoon van Captain Blood), Singapur (Al este de Java), Algiers (Cervantes), de Bermuda Driehoek (Encuentros en el abismo) en … zijn eigen haven (Sueño de mar).
Sean Flynn, de zoon van Errol Flynn, was de zoon van kapitein Blood in de film die bijna helemaal in Denia werd opgenomen.
De schrijver van Don Quichot, Miguel de Cervantes, ontscheepte in Denia na zeven jaar in Algerije gevangen te hebben gezeten. In 1966 werd de internationale productie ‘Cervantes’ hier opgenomen en kreeg Denia nabij de haven zijn Paseo de Cervantes als herinnering aan die opnames. Cervantes werd gespeeld door de bekende Duitse acteur Horst Buchholz, maar zijn tegenspelers waren ook grote bekenden: Paco Rabal en Gina Lollobrigida.
De straatjes en huizen van de visserswijk waren gemakkelijk om te toveren tot stadswijken uit de zestiende en zeventiende eeuw en op die manier werden ze bezocht door nog meer bekende filmsterren, zoals in Milady (Faye Dunaway) en Rochefort (Christopher Lee). Ook Raquel Welch wandelde hier in het gezelschap van Michael York, Oliver Reed, Richard Chamberlain en Simon Ward.
Op de Placeta de Sant Antoni werden in september 2010 opnames gemaakt voor ‘The Cold Light of Day’. Het gemeentehuis kwam in beeld in de twee Spaanse films die hier werden gedraaid: ‘El canto de la cigarra’ (1980) en ‘Amanece como puedas’ (1987). En natuurlijk hebben de meeste regisseurs ook gebruik gemaakt van het kasteel, zowel de buitenkant als het interieur. Een wandeling door de visserswijk doen we dus in de voetsporen van vele Hollywoodsterren.