Hij stond bekend als de lucifer van het concentratiekamp Mauthausen. Georg Bachmayer, geboren in Fridollfing in 1913 is het symbool geworden van de gruwelen in dit kamp. Kapitein van de SS sinds 1940 en sub-commandant van het kamp, waar onder andere ook 7000 Spanjaarden terecht kwamen, was hij verantwoordelijk voor de slachtingen die er werden aangericht. In 1943 werd hij aangesteld aan het hoofd van enkele sub-concentratiekampen, onder andere dat van Ebenwee, waar de krijgsgevangenen slavenwerk dienden te verrichten.
In Ebensee werd Bachmayer berucht om zijn wreedheid en sadisme, waar hij mensen aan de duimen liet ophangen tot die afbraken. Toen in 1945 het einde van de Nazi’s nabij was, vluchtte hij met zijn vrouw en kinderen naar Tyrol. Omsingeld door de Amerikanen vermoodde hij op 8 mei zijn familie en pleegde zelfmoord. Volgens een verslag van de CIA (toen nog de OSS).
Maar was dat wel zo? De onderzoeker Fernando Mancebo brengt voldoende aanwijzingen om Bachmayer in 1968 in een huis in Denia te situeren, waar hij leefde tot 2008, toen hij overleed in een ziekenhuis in Valencia. Mancebo schreef er een heel boek over. Volgens Mancebo begon alles enkele jaren geleden aan het begin van de pandemie, bij een huis in Denia, waarvan hij de ligging niet opgeeft om de huidige bewoners te sparen. Hij noemt het casa H. Het huis was vroeger achtereenvolgens in handen van drie Duitsers, die allen in relatie stonden met de koepel van de Nazi’s in Denia. Mancebo deed daarover een gedetailleerd onderzoek in de archieven van Denia en de militaire intelligentiedienst. Het terrein was oorspronkelijk eigendom van het departement van de Marine onder Franco, maar werd aangekocht door de Duitse oorlogscrimineel Otto Skorzerny, maar onder een valse naam. Skorzeny verkocht het huis daarna aan de al evenzeer gezochte Nazi Gerhard Bremer en die verkocht het dan in 1968 aan Heinz Bachmayer, met dezelfde familienaam dan Georg, de lucifer van Mauthausen.
Mancebo veronderstelde dat het echter Georg zou kunnen zijn die het huis kocht en trok op onderzoek uit. Al snel kwamen enkele dingen aan het licht. Grafologen verzekerden dat het handschrift van Georg op documenten in Mauthausen overeenstemde met dat van documenten die in Denia werden ondertekend door Heinz. Er waren ook fysieke overeenkomsten te zien op foto’s, zoals een misvormde hand en vooral de gelijkenis van het gelaat.
In zijn boek brengt Mancebo nog allerlei andere gegevens die zijn theorie kunnen bevestigen. Hij toont ook foto’s van het huis met een uitzichttoren en een loopbrug rond de muren, zoals een concentratiekamp in miniformaat. Het boek verschijnt op een ogenblik dat er weer veel belangstelling bestaat voor het thema van de Duitse Nazikolonie in Denia. Enkele jaren geleden maakte een film over deze Nazi’s in Denia veel ophef en net daarvoor publiceerde onze medewerker Hugo Renaerts al het boek ‘Nazi’s in Spanje’, met een uitgebreid hoofdstuk over Denia (te bestellen bij bol.com of Amazon).