De Stichting NOB (Nederlands Onderwijs in het Buitenland) heeft haar veertigjarig bestaan gevierd tijdens een live webinar in een virtueel klaslokaal.
VIW-directeur in Brussel, Koen Van der Schaeghe duidde voor deze gelegenheid het belang van het moedertaalonderwijs in het buitenland. Dat is een culturele bekommernis, maar ook een educatieve. Want vroeg of laat stromen veel Vlaamse expatkinderen opnieuw in, in het reguliere Vlaamse onderwijs.
Voor een soepele terugkeer naar Vlaanderen en instroming in het onderwijs is het bijhouden van de Nederlandse taal een troef. En wat is er fijner dan bij terugkeer na een paar schooldagen als ouder te merken dat je zoon of dochter het goed doet.
Sommigen keren pas terug bij aanvang van het hoger onderwijs. Een gedegen kennis van het Nederlands is ook dan belangrijk en vaak zelfs een toelatingsvoorwaarde. Voor VIW is de Nederlandse taal voor elke uitgeweken Vlaming een kapitaal. Het zet zich dan ook in voor een toekomst vol (digi)taalonderwijs.
Niemand zegt dat je met één taal getrouwd moet zijn, maar het is een stuk van je identiteit. Het draagt bij tot het ontwikkelen van onszelf tot wereldburger. Bepaalde gesprekken of gevoelens kun je enkel in je moedertaal voeren of uiten.
40 jaar onbegrensde ontmoetingen was het thema van de verjaardag van de stichting NOB.
En ook dat is waar VIW voor staat. Wij willen met name de brug zijn tussen landgenoten onderling en tussen Vlaanderen en haar uitgeweken landgenoten. Waarbij al die uitgeweken Vlamingen ambassadeurs zijn, die de wereld van twee kanten hebben gezien.
Die internationale blik kan heel waardevol zijn. Vlamingen in het buitenland zijn levende visitekaartjes. Ook kinderen hebben een rol te spelen. Door over hun ervaringen te vertellen maken terugkerende of emigrerende kinderen de wereld van andere kinderen groter.
Meer informatie over 40 jaar NOB via https://nob40.nl en https://www.stichtingnob.nl
Credits:
Organisatie: Stichting NOB
Foto’s: Tycho Müller Auteur: Stichting NOB