ALICANTE. Hoge temperaturen en minimale verschillen tussen de minimum- en maximumtemperaturen, samen met een lage ligging ten opzichte van de zeespiegel, zijn nadelig voor het coronavirus. Een studie, verricht door een onderzoeksteam van de universiteit van Alicante en de universiteit Miguel Hernández van Elche over de relatie tussen de expansie van covic-19 en het klimaat, toonde aan dat streken met hoge minimumtemperaturen minder gunstig zijn voor de ontwikkeling van het virus.
Dit verklaarde Jorge Olcina, een van de auteurs van de studie. Het was volgens hem ook de reden waarom in de lente het virus minder snel om zich heen greep langs de Costa Blanca dan in andere delen van Spanje, zoals Madrid of Baskenland, die op dat ogenblik in een kouder klimaat verkeerden.
De studie was gebaseerd op het gebruik van wetenschappelijke technieken, uitgaande van de locaties en de ontwikkeling van het virus in diverse gebieden in Spanje. Op die manier ontdekte men dat covid-19 het moeilijker had om uit te breiden in streken die lager gelegen waren en een hogere temperatuur kenden.
Maar men ondervond ook dat de menselijke aanwezigheid een rol speelde, meer bepaald de graad van contaminatie en andere milieufactoren. “Factoren die mee bepalend zijn voor het leefmilieu en de samenstelling van de atmosfeer zijn elementen die ook in meerdere of mindere mate de expansie van de pandemie beïnvloeden” zei Olcina.
De periode waarin men de analyse uitvoerde viel samen met de alarmtoestand en de graad van mobiliteit kon dus niet worden onderzocht. Jorge Olcina, professor Regionale Geografische Analyses van de universiteit van Alicante, verklaart dat men zich dus uitsluitend diende te richten naar de meteorologische en geografische omstandigheden.
De rectoren van de twee instituten, Manuel Palomar van de universiteit van Alicante en Juan José Ruiz van de universiteit Miguel Hernández in Elche, wijzen op het belang van de resultaten van de studie in de strijd tegen covid-19. De gegevens die werden verzameld en de conclusies die er uit werden getrokken, kan volgens hen een basis vormen in een verdere strijd tegen de pandemie.
“Er is bewezen dat de provincie Alicante alle atmosferische en geografische voordelen heeft in de strijd tegen het virus, maar anderzijds is er nog de belangrijke factor van de individuele verantwoordelijkheid en de preventieve voorzorgen, en die factoren hebben we uiteraard niet in de studie kunnen opnemen” zei Juan José Ruiz.
Bij de studie maakte men gebruik van de modernste technieken in verband met de behandeling van gegevens om de relatie tussen meteorologie en geografie en het virus zo duidelijk mogelijk te kunnen onderzoeken.
De Costa Blanca is trouwens al een hele tijd geleden door de Wereld Gezondheids Organisatie als de gezondste regio van Europa benoemd. De Wereld Gezondheids Organisatie is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties. Ze hebben als doel wereldwijd de gezondheidszorg in kaart te brengen. De 300 dagen zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 18ºC dragen daar ongetwijfeld aan bij. Zachte winters en niet al te hete zomers: heerlijk! Het microklimaat aan de Costa Blanca is te danken aan de lange bergketen in het achterland tussen Murcia en Denia. De bergtoppen liggen op een hoogte van 1.000-1.500 meter boven NAP. De bergen, die samen een soort kom vormen, werken als een buffer voor de weersinvloeden vanuit zowel het binnenland als de zee.
Al deze factoren droegen er toe bij om de Costa Blanca te vrijwaren van een heviger expansie van het virus. Asunción Martínez Mayoral, die de leiding had over de studie, verklaarde dat men ondertussen nog verder werkt en dat nu ook gegevens kunnen opgenomen worden tijdens een periode van mobiliteit, zodat de resultaten kunnen bijgewerkt worden en misschien nog andere factoren die een rol spelen aan het licht kunnen komen.
Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi