MADRID. Op 27 december begint in Spanje de zo verwachte en gehoopte inenting tegen Covid-19. De komst van de eerste dosissen van het laboratorium Pfizer geven het startschot voor de grootste vaccinatiecampagne uit de Spaanse geschiedenis. “Tot nu toe hebben we enkele grote inentingscampagnes gekend, zoals tegen polio in 1963 en recenter tegen meningitis C” zegt de expert in Openbare Gezondheid José Tuells van de universiteit van Alicante. “Maar dit is heel wat anders en kunnen we niet vergelijken met vorige situaties” voegt hij er aan toe.
Is het einde van de pandemie, die een jaar geleden in China begon, eindelijk in zicht? Vele experts hebben daar ernstige twijfels over. De vaccinaties beginnen op een moment dat in heel Europa de besmettingen nog steeds stijgen. Noch Spanje, noch de Comunidad Valenciana, noch de provincie Alicante, ontsnappen aan deze tendens. Men spreekt al over een derde heropleving terwijl de tweede nog in volle expansie is.
De experts wijzen in de eerste plaats op de vele besmette personen die dagelijks gemeld worden onder de groepen die eerst aan de beurt komen en die daarom niet ingeënt kunnen worden. En meer besmette personen eisen meer verpleegkundig personeel en artsen, en die zijn er nu al onvoldoende.
“We staan voor een situatie die we niet het hoofd kunnen bieden” waarschuwt epidemioloog José María López Lozano. “Het ministerie van Gezondheid heeft beslist dat de inentingen in de medische centra moeten gebeuren, die op dat moment het werk al niet meer aan kunnen door gebrek aan personeel. Moet daar ook nog de campagne voor vaccinatie bijkomen? Dat is onmogelijk. Er moet dan een keuze worden gemaakt tussen behandeling en voorzorg, maar behandeling komt nog steeds op de eerste plaats.”
Een alternatief is, zoals in maart gebeurde, dat iedere niet noodzakelijke ingreep, die niets met het virus te maken heeft, achteruit wordt geschoven. Maar María Ángeles Medina, voorzitter van de Valenciaanse Vereniging voor Familiale Geneeskunde, ziet dan de toekomst somber in. “Wij zijn bereid om de inentingscampagne op ons te nemen, maar alle andere niet noodzakelijke ingrepen uitstellen, is een tijdbom, want dan zal binnen enkele maanden het aantal noodzakelijke ingrepen verdubbeld zijn en is er geen personeel meer om zich daar mee bezig te houden. Er moet een keuze gemaakt worden en die is niet gemakkelijk. Van twee kwalen de minst erge kiezen is gemakkelijk gezegd, maar wie neemt hier de verantwoordelijkheid voor?”
Een oplossing kan bestaan in het open stellen van enkele grote centra, zoals sporthallen, om tot een massale inenting over te gaan, meent José Tuells. Dit zou een kleine adempauze zijn voor de medische centra en men zou geconcentreerder te werk kunnen gaan.
In de Comunidad Valencia hoopt men niettemin dat eind januari alle medisch personeel en de mensen in ouderlingentehuizen ingeënt zullen zijn. De eerste dosissen laten meer inentingen niet mogelijk. “In februari komen er meer dosissen”, zegt Idelfonso Hernández, professor Openbare Gezondheid van de universiteit Miguel Hernández in Elche, “maar de vraag is wie wel en wie niet. Het gaat niet alleen om het toedienen, het gaat er eerst om uit te zoeken of men niet besmet is en dat vergt ook veel tijd. We staan voor de eindejaarsfeesten en het is ondertussen bewezen dat men niet moet rekenen op de persoonlijke verantwoordelijkheid van de bevolking. Een groot deel van die bevolking neemt onvoldoende voorzorgen. Er werden beperkingen opgelegd, maar we weten allemaal dat er meer dan zes mensen zullen samen komen, dat er toch bedrijfsetentjes zullen gehouden worden en dat er toch feestjes zullen georganiseerd worden. Als de vaccinatie begint, zullen we rekening moeten houden met een enorm hoog aantal besmettingen als gevolg van de eindejaarsfeesten.”
President Ximo Puig drukte het emotioneel maar duidelijk uit: “Het is beter om een stoel één jaar leeg te houden dan voor altijd.”
Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi