Inicio Nieuws Eindelijk nieuwe wetgeving over krakers

Eindelijk nieuwe wetgeving over krakers

6 minuto leer
3

Gekraakte woningen zijn in Spanje geen zeldzaamheid. Maar het aantal van die gekraakte woningen gaat in een angstwekkende stijgende lijn en de regering heeft eindelijk ingezien dat de situatie toch een ander ingrijpen vereist.

In Denia wordt het ondertussen een groot probleem, want een soort maffia heeft zich eigen gemaakt van de organisatie, wat de ongerustheid onder de inwoners doet toenemen. De organisatie beschikt in de eerste plaats over ‘waarnemers’. Die schuimen de urbanisaties af en grote flatgebouwen en zoeken die woningen die onbewoond zijn. Als ze die hebben gemeld, komen de ‘inbrekers’, die de sloten forceren en nieuwe sloten plaatsen. En tenslotte komen de nieuwe ‘eigenaars’, die tot 3000 euro aan de organisatie betalen voor het betrekken van ‘hun’ nieuwe woning. Als de wettige eigenaars opduiken kunnen die alleen maar naar de rechter stappen en wachten op de uitspraak, maar dat kan tot een jaar lang duren en omdat de krakers normaal gezien geen geld hebben, moet de eigenaar ook nog de gerechtskosten betalen. Als die eigenaar ten slotte weer bezit kan nemen van zijn woning, is de kans groot dat hij zijn inboedel kort en klein geslagen aantreft.

Men mag als eigenaar ook geen water, elektriciteit of gas laten afsluiten. Nee, die moeten nog altijd door de eigenaar betaald worden. Het enige wat die eigenaar kan doen is die betaling weigeren, maar de ‘wraak’ van de krakers kan veel duurder uitvallen dan die rekeningen.

De regering heeft eindelijk ingezien dat deze situatie abnormaal is en artikel 795 van de wet wordt gewijzigd in het voordeel van de eigenaars. Het uitzetten van de krakers kan nu veel sneller gaan.

De wijziging van de wet heeft echter alleen betrekking op ‘illegale’ krakers, dat wil zeggen personen die de woning bezetten zonder enige vorm van contract of toestemming van de eigenaar. Het geldt dus niet voor huurders die hun huur niet betalen. Het illegaal bezetten van de woning is strafbaar volgens het artikel 202 van de strafcode.

Vanaf nu kunnen de illegale krakers uit het huis worden gezet binnen de twee weken omdat men kan overschakelen naar een snelrecht. Dat wil zeggen dat na de aangifte de beschuldigden binnen de twee weken worden opgeroepen en dat de rechter na het aanhoren van de verklaringen en inzage van de documenten binnen de drie dagen een oordeel moet vellen.

Een andere wijziging betreft de mogelijkheden van de krakers. Voor de wijziging van de wet werd door de rechter onderzocht of de krakers mogelijkheden hadden tot huren of hun armoe dat niet toeliet. Dit vervalt nu.

Nu kan men na de uitspraak van de rechter de krakers onmiddellijk uit het huis zetten. Daarvoor kon dat alleen als men binnen de 48 uur het kraken had vastgesteld en aangegeven. Maar dat is niet gewijzigd. Wie zijn woning gekraakt ziet en dit aangeeft binnen de 48 uur, kan de krakers door de politie dadelijk uit de woning laten zetten.

Maar dit is natuurlijk heel relatief. Kan men bewijzen dat de krakers er net zijn ingekomen? Kunnen de krakers bewijzen dat ze er al langer wonen? Het enige wat men kan doen is afspraken maken met de buren en die laten beweren dat de krakers inderdaad enkele uren geleden de woning gekraakt hebben. Dat is natuurlijk illegaal, maar als het gerecht iets illegaals toestaat…

De nieuwe wetgeving voorziet ook strengere straffen voor krakers die de inboedel hebben vernield. Het gaat niet alleen om boetes – die toch niet betaald kunnen worden – maar ook om gevangenisstraffen.

Helemaal veilig is men dus nog niet, maar de Spaanse justitie is dus wel op weg om de eigenaars wat beter te beschermen.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Rode Muur van Calp krijgt copie in Albanië

Als een van de meest prestigieuze hedendaagse architecten van Spanje is Ricardo Bofill ver…