Inicio Home Hoe te handelen als je een dier hebt aangereden in Spanje en wie is er aansprakelijk?

Hoe te handelen als je een dier hebt aangereden in Spanje en wie is er aansprakelijk?

11 minuto leer
1,288

Het gebeurt wel eens dat je bij een aanrijding betrokken raakt tussen een dier en een voertuig, in de meeste gevallen met een auto. Maar wat moet je doen als dat gebeurt en wie is dan aansprakelijk? Het blijkt dat niet veel mensen dat precies weten en dus is het tijd voor een korte uitleg. De meest voorkomende aanrijdingen met dieren in Spanje zijn die met honden of katten en daarnaast ook paarden, koeien en wilde zwijnen (jabalís) die steeds meer voorkomen op de Spaanse wegen.

Er is niets ergers dan op een weg rijden en in aanrijding te komen met of een ander voertuig, fietser of loslopend dier. Volgens de Spaanse verkeersdienst DGT waren er in 2019 tenminste 856 ongevallen waarbij dieren betrokken waren, sommige met dodelijke afloop voor zowel de dieren alsook de inzittenden van een voertuig. De kans op een ongeluk met een loslopend dier is vrij groot in Spanje aangezien er veel wegen zijn die een natuurlijk landschap doorkruisen.

Jachtseizoen

De meeste ongevallen vinden plaats in de lente, herfst en winter waarbij het in de zomer wat rustiger is wat betreft dieren op de wegen. Een van de redenen waarom er buiten de zomer om meer ongevallen plaats vinden op de Spaanse wegen is het jachtseizoen. In de eerder genoemde jaargetijden mag gejaagd worden in Spanje wat er vaak voor zorgt dat dieren op de vlucht gaan en dan in paniek wegen oversteken met alle gevolgen van dien. Op de meeste wegen staan weliswaar verkeersborden die aangeven dat er dieren de weg kunnen oversteken maar de meeste mensen kijken daar helaas niet naar. Daarnaast moet je in Spanje ook extra alert zijn als er bordjes langs de weg hangen met de tekst “coto de caza” wat inhoudt dat er een jachtgebied is.

Welke dieren

In Spanje worden de meeste ongevallen waarbij dieren betrokken zijn veroorzaakt door een aanrijding met wilde zwijnen (jabalís) en reeën (corzos) maar het komt ook voor dat er botsingen plaatsvinden tussen voertuigen en koeien, paarden, schapen en natuurlijk kleinere dieren zoals honden, katten en konijnen. Op sommige plaatsen is het ook mogelijk om in aanrijding te komen met de beschermde Iberische Lynx, met name in het zuiden van Spanje.

De meeste ongevallen gebeuren als een dier plots een weg oversteekt en een autorijder de botsing niet meer kan vermijden of juist wel en daardoor zelf ergens tegen aan rijdt. Daarnaast vinden er ook ongevallen plaats wanneer een autorijder een reeds aangereden hond, kat of ander dier probeert te omzeilen door er om heen te rijden en daarna ergens tegen aan rijdt. Volgens de vereniging van bedrijven die zorgen voor het onderhoud van de Spaanse wegen, worden er dagelijks 1.000 aangereden dieren van de wegen gehaald.

Wat te doen

Zoals eerder geschreven kan een ongeval op twee manieren plaatsvinden: of een directe botsing met een dier of door te proberen dit te vermijden en dan een ongeval te krijgen. Het beste is natuurlijk altijd om de snelheid te verminderen en de ogen extra open te houden om attent te zijn op mogelijke verrassingen op die wegen waar aangegeven staat dat er dieren over de weg kunnen lopen. Maar dat is helaas niet altijd genoeg en dan kan het toch voorkomen dat er een aanrijding plaats kan vinden. Enkele tips van de Spaanse DGT (Verkeersdienst).

Het belangrijkste is het voorkomen door extra op te letten en altijd te anticiperen in het verkeer.

Vermijdt het gebruik van een claxon wanneer men een dier ziet op de weg. Hierdoor kan een dier schrikken en en ongecontroleerd reageren door in paniek te handelen.

Mocht er een aanrijding hebben plaatsgevonden en het om een zwaar dier gaat of een dier van grote omvang, dan dient men 112 (politie) te bellen die dan hulp stuurt. In het geval van kleinere dieren is het aan te raden om deze naar een dierenarts te brengen of ook weer 112 (politie) te bellen die dat dan voor jou doet.

Staat er een dier op de weg en is deze nog niet aangereden, rijdt er dan langzaam aan voorbij zodat deze niet schrikt.

Mocht je een dier over de weg zien lopen, let dan extra goed op want vaak lopen ze niet alleen en kan er onverwacht een tweede of derde dier aankomen.

Mocht een aanrijding echt niet te vermijden zijn, rem dan hard en duw ook de koppeling helemaal in om zo rechtdoor te rijden en niet naar links of rechts uit te wijken. Als het niet veilig is om deze handeling te doen, zoals bijvoorbeeld met meer verkeer achter je, probeer het dier dan niet te vermijden want dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Mocht de aanrijding hebben plaatsgevonden, zorg er dan voor dat alles daarna veilig verloopt door onder andere een reflecterend vest te dragen, gevarendriehoeken te plaatsen en hulp in te roepen zonder dat jij als automobilist in gevaar komt.

Aansprakelijk

Mocht er een aanrijding hebben plaatsgevonden dan is er ook vaak schade maar wie is er dan verantwoordelijk voor die schade. De bezitter van een dier is (risico)aansprakelijk voor de schade die het dier toebrengt aan anderen. Schuld speelt daarbij geen rol. Een bezitter is iemand die het dier voor zichzelf houdt. Meestal zal dit de eigenaar zijn. Maar het kan bijvoorbeeld ook de manegehouder zijn, die jouw paard gebruikt voor lessen. De buurjongen die je hond uitlaat is geen bezitter. Hij houdt de hond namelijk niet voor zichzelf. Er zijn gevallen waarbij de bezitter/eigenaar niet aansprakelijk is. Dit is het geval bij bijvoorbeeld overmacht of noodweer.

Huisdieren zijn niet alleen honden en katten, maar ook boerderijdieren zoals paarden, koeien en schapen. De bezitter/eigenaar is aansprakelijk, omdat het huisdier de schade heeft toegebracht. Bijvoorbeeld wanneer de hond plotseling de weg oversteekt. Dit noemen we risicoaansprakelijkheid. De bezitter/eigenaar moet de schade vergoeden. De eiser moet aantonen dat het dier schade heeft veroorzaakt. Noteer dus direct gegevens van getuigen voor een getuigenverklaring.

Dieren die in het wild leven (herten, reeën, wilde zwijnen e.d.) hebben geen eigenaar. Er is dan ook geen aansprakelijke partij om aan te kloppen voor een schadevergoeding. Met een volledig of beperkt cascoverzekering is het mogelijk om de schade te claimen bij je autoverzekering. In de polisvoorwaarden staat of dit soort schades wordt gedekt.

Bron: Spanje Vandaag

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Home
Comentarios cerrados

Mira además

Een architectonische eeuweling in Alicante

De meeste Belgen zijn wel eens op het Belgisch consulaat in Alicante terecht gekomen en he…