Inicio Nieuws Kunst op straat wint steeds meer veld

Kunst op straat wint steeds meer veld

3 minuto leer
10

Het begon met legale graffiti. Oude panden, gevels of rolluiken werden het onderwerp van wedstrijden om er iets moois van te maken. Daarna volgden de gevelschilderingen die heel populair werden in de provincie.

Het dorp Els Poblets, de samensmelting van vroeger drie kleine dorpjes, heeft er weer een dimensie aan toegevoegd. Vanaf 4 oktober gaat hier de tweede editie van start van ‘Persians amb art’ (rolluiken met kunst). In totaal zullen 29 creatieve geesten uit de Balearen, de Comunidad Valenciana en drie universiteiten worden losgelaten op de rolluiken in het dorp om die als achtergrond te gebruiken voor hun creatieve scheppingen.

Dit jaar wordt het aantal deelnemers dus verdubbeld en meer dan waarschijnlijk zal dit voorbeeld ook wel andere gemeenten aanzetten tot navolging. Het is een manier om vooral oude gevels en nu ook rolluiken een artistiek uitzicht te geven.

Dit jaar worden de rolluiken onder handen genomen op de plaza del Castell, waar afgelopen jaar al enkele artiesten aan het werk waren, en in de calle Sant Josep. Men denkt ook al aan volgend jaar want dan zal de calle Mayor het toneel zijn van deze nieuwe vorm van kunstuitingen.

De inwoners van Els Poblets toonden zich na de eerste editie in ieder geval heel enthousiast over het resultaat en rolluiken zijn in Spanje nog enorm populair. Spanjaarden zijn gewend om het huis te verduisteren en te beschermen tegen de zon en de hevige regen. Intussen staan de resultaten van vorig jaar ook vermeld op de website voor toerisme van de Costa Blanca.

Het hele gebeuren gaat vergezeld van een cultureel programma met onder andere een expositie van Les Sargantanes in de straten, grote figuren die de Les Formigues van vorig jaar opvolgen. Er is ook een expositie van hoeden, aangewend in de kunst, die eerder te zien was in Mallorca en dan nog de ‘Art al Vent’ met balkondecoratie, iets wat zijn oorsprong vond in het dorp Gata de Gorgos en dat daar jaarlijks nog steeds herhaald wordt.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Benissa heeft grootste muurschildering van de Marina Alta

De grote muur die uitgeeft op de plaza rector Salvador Fuster, aan de achterzijde van de k…