ELCHE. De luchthaven van Alicante, die in feite op het grondgebied van Elche ligt, zal een naam krijgen. Officieel wordt het de ‘Aeropuerto Alicante-Elche Miguel Hernández’. Het voorstel van het gemeentebestuur van Elche, om de bekende dichter te eren, werd eind afgelopen week goedgekeurd door de regering. Het voorstel kwam naar aanleiding van de 110ste verjaardag van de geboorte van Miguel Hernández.
Minister José Luis Ábalos van Dienstverlening melde het heuglijke nieuws tijdens een korte plechtigheid in Valencia, waarbij ook de president van de Comunidad Valenciana, Ximo Puig aanwezig was. Deze las een gedicht voor van Hernández en zei “vandaag is het een dag met de Mediterrane zon en met het goede nieuws dat de luchthaven van Alicante, de grootste van de Comunidad Valenciana, gedoopt wordt als de luchthaven van Miguel Hernández”.
Miguel Hernández werd in 1910 geboren in Orihuela in de schoot van een een nederige familie, die leefde van de veeteelt. Al jong was hij geitenhoeder. Na zijn schooltijd moest hij van zijn vader zich hier volledig aan wijden.
Hij kwam echter in Orihuela in contact met Luis Almarcha, die hem deed kennis maken met het werk van o.a. San Juan de la Cruz (Johannes van het Kruis) en Virgilius. Vanaf dat moment begon hij de openbare bibliotheek te frequenteren. Hij was daarom als schrijver-dichter volledig autodidact. Zijn poëzie werd beïnvloed door Luis de Góngora, Garcilaso de la Vega, Rubén Darío en Antonio Machado.
Tijdens een reis naar Madrid, als jongen, leerde hij de Chileense dichter Pablo Neruda kennen. Door hem kwam hij in contact met het marxisme. Na de politieke overwinning van het Volksfront (Frente Popular) begon hij deel te nemen aan een campagne ter verspreiding van een nieuwe Spaanse cultuur. Toen echter de Spaanse Burgeroorlog uitbrak, werd hij gedwongen om aan republikeinse zijde te vechten voor de vrijheid.
Zijn werk heeft door zijn afkomst en zijn ervaringen een duidelijk sociaal karakter. Toen in 1939 Franco de oorlog beëindigd had, werd Hernández vanwege zijn politieke linkse ideeën gearresteerd. Hij stierf in 1942 in de gevangenis aan tuberculose.
Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Hugo Renaerts