Het manenschaap is een invasiedier dat steeds vaker voorkomt in de noordelijke bergstreken van de provincie Alicante, zelfs dicht bij de kust en dat de laatste maanden voor de weggebruikers al even gevaarlijk is als de toenemende everzwijnen kolonies. Het manenschaap of tedal (Ammotragus lervia) is een Noord-Afrikaans hoefdier uit de onderfamilie der bokken (Caprinae). Het is de enige soort uit het geslacht Ammotragus. Zijn nauwste verwant is de Arabische thargeit. Ze worden soms ook aangeduid als de Atlasmoeflon.
Men spreekt van kudden van soms vijftig exemplaren in op bergen vrij dicht bij de kust, zoals de Segaria, de Vall de Laguar en de Coll de Rates en men heeft zelfs als exemplaren gezien op de Montgó.
Deze dieren die tot 120 kilogram kunnen wegen werden in 1970 uitgezet in Murcia als jachtobject, maar hun kunst om zich goed te verbergen maakte het moeilijk om ze op te sporen en geleidelijk hebben ze zich verspreid en zijn nu in grote getale aangekomen in het gewest Marina Alta, de meest bergachtige streek van de provincie.
Het is wel een extra attractie voor de vele bergwandelaars, maar anderzijds is hun groeiende aantal een bedreiging voor andere inheemse dieren, die hun graasweiden moeten delen met deze vraatzuchtige geiten. Bovendien eten ze vele struiken die de erosie tegenhouden, zodat ook hier een bedreiging uit voortkomt.
Experts wijzen er op dat ze zich snel vermenigvuldigen en in 2009 beschouwde de Valenciaanse regering ze al als een toekomstig probleem. Net als everzwijnen zullen ze weldra ook de tuinen en landbouwvelden gaan afgrazen en voor vele vernielingen zorgen, want men ziet de kudden steeds dichter bij de bewoonde kernen. In andefrre gewesten van de provincie hebben ze al voor schade bezorgd, maar de bergstreken van de Marina Alta vormen een betere beschutting en het is hier dat ze zich nu concentreren. In juni 2022 werden zelfs enkele exemplaren gezien bij de Muralla Roja in Calp. Onlangs werden nog klopjachten georganiseerd bij de urbanisatie Monte Pedreguer, maar dit mag niet gebeuren in beschermde natuurparken, wat momenteel dus een probleem vormt. In augustus 2022 begon men wel, in samenwerking met Europese fondsen, met een controle in de beschermde natuurgebieden, zoals de Montgó en de Marjal in Pego, maar tot nu toe heeft men weinig resultaten. De manenschapen blijven zich in een snel tempo verder vermenigvuldigen.