Hoewel menig toerist een beetje ontgoocheld is als ze eindelijk het luttele 58cm-grote standbeeld van Manneken Pis gevonden hebben, is het toch uitgegroeid van een fonteintje tot het symbool van Brussel en bekend over de hele wereld. Inmiddels wordt de 400ste verjaardag van Manneken Pis gevierd. Naar aanleiding van die verjaardag zetten we graag wat wetenswaardigheden op een rijtje.
Wist je dat?
- De kunstenaar van Manneken Pis Hiëronymus Duquesnoy de Oudere is
- Het gebruikte materiaal brons is
- Het beeldje op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat staat
- Het incarneert de Brusselse onbezorgdheid, maar ook het verzet.
- Behalve het Manneken Pis van Brussel zijn er ook in Geraardsbergen, Westmeerbeek, Broksele en Koksijde
- Er op dezelfde plaats in 1388 al een fontein was met een stenen beeldje dat Julianekensborre werd genoemd.
- Dit beeldje zelf is niet bewaard gebleven en al evenmin een afbeelding ervan, zodat er geen zekerheid bestaat dat dit Juliaantje plaste.
- Het stadsbestuur in 1619 de opdracht gaf om de plassende fontein compleet te vernieuwen.
- Het beeldje van Duquesnoy op een pijler van zes voet hoog geplaatst werd, uitgevoerd door steenhouwer Daniël Raessens.
- Tijdens het bombardement van 1695 het beeldje verborgen werd om op 19 augustus van dat jaar in triomf weer op zijn voetstuk te worden geplaatst.
- Het beeldje herhaaldelijk door vandalen en grappenmakers van zijn voetstuk gehaald werd. Zo ontvoerden Engelse soldaten omstreeks 1745 hem in het geheim, maar het werd teruggevonden in Geraardsbergen.
- In de nacht van 4 op 5 oktober 1817 verdween het beeldje en was het volk buitengewoon ongerust
- De dader, de 33-jarige Antoine Licas, in november gevat werd. Hij had het beeldje gestolen om het te verkopen als schroot. Hij had het in stukken gebroken en verstopt aan de stadswallen tussen de Naamsepoort en de Leuvensepoort. De straf die hij in februari 1818 kreeg, was niet mals: een uur aan de schandpaal, brandmerking met de letters TP en levenslange dwangarbeid («travaux à perpétuïté»), later herleid tot 20 jaar.
- De brokstukken onder toezicht van Gilles-Lambert Godecharle weer aan elkaar gesmeed werden
- Na twee nieuwe ontvreemdingspogingen in 1955 en 1957, Manneken Pis naar Antwerpen ontvoerd werd door toedoen van de studentenclub de Wikings in de ijskoude nacht van 16 op 17 januari 1963. Hiermee haalde de studentenclub wereldwijd de krantenkoppen.
- In 1965 het beeldje opnieuw gestolen werd. Het onder de knie afgebroken stuk dook op, maar niet het lijf. Acht maanden later, na een tip van een anonieme beller aan De Post, vonden duikers het bovenste stuk terug in het Brusselse kanaal.
- Er inmiddels reeds een nieuw beeld gegoten werd dat nu nog altijd de nis aan de Stoofstraat siert.
Het originele beeld overgebracht werd naar het Broodhuis op de Grote Markt en is in 2003 weer aan mekaar gezet.