BENITATXELL. De toeristen komen niet allemaal om in massa op de uitgestrekte stranden te liggen. Steeds meer toeristen zoeken het in de schilderachtige baaien en vooral Granadella in Jávea, Les Rotes in Denia en Cala Moraig in Poble Nou de Benitatxell zijn heel populair. De gemeentebesturen van Jávea en Denia hebben reeds maatregelen genomen om de vele auto’s die afdalen naar deze baaien te weren. De rijweg naar Granadella wordt de hele zomer constant bewaakt door de gemeentelijke politie. Het is een lange weg door bosrijk gebied en men wil niet alleen het leefmilieu sparen, maar nu ook uit voorzorg het aantal toeristen op het strandje beperken.
De baai van Les Rotes in Denia is ook het vertrekpunt voor de wandelroute naar Jávea langs de Torre del Gerro, maar bovendien naar de populaire Cova Tallada, een grot die men deze zomer ook wil behoeden voor invasie. Ook hier zal de politie een oog in het zeil houden, omdat bij deze baai, het zuidelijke eindpunt voor auto’s, niet zo veel parkeerplaats is.
Nu heeft ook de gemeente Benitatxell voorzorgen genomen. Cala Moraig heeft boven een groot parkeerterrein, maar de afdaling naar de baai is hier vrij steil, zodat de meeste mensen met de auto naar beneden rijden om later die steile helling niet te voet naar boven te moeten lopen. Het gevolg is dat in de baai meer plaats wordt ingenomen door auto’s dan door mensen. Volgens het gemeentebestuur dalen er dagelijks gemiddeld 800 wagens af naar de baai. Dit schaadt niet alleen het toerisme, maar ook het leefmilieu.
De gemeente Benitatxell gaat nu bij de Europese Unie aankloppen voor financiële steun om een project uit te werken dat de auto’s verbiedt om naar beneden te rijden. In oktober van vorig jaar werd een commissie aangesteld om het probleem te onderzoeken en een oplossing te vinden. Die oplossing kwam er, al zal ze pas officieel toegepast kunnen worden in 2021.
Dit jaar begint men al met het instellen van een App om te reserveren, met het doel de toegang naar de baai te controleren en op die manier het aantal auto’s beneden te beperken.
Het toekomstige project voorziet echter grote ingrepen. De bedoeling is dat de parkeerruimte boven wordt uitgebreid en dat men alleen maar te voet naar de baai kan gaan. Alleen ambulances of veiligheidsdiensten en openbaar vervoer mogen dan nog met de wagen afdalen.
Dat openbaar vervoer is de nieuwigheid. Een microbus zal constant op en af rijden om de mensen naar de baai en weer terug naar de parkeerplaats te brengen. Om die bus toe te laten te kunnen draaien, heeft men twee pleinen voorzien. Boven wordt plaats gemaakt voor 250 auto’s en 30 motoren en komen er vier punten voor het opladen van de batterijen van elektrische auto’s.
Maar ook om gebruik te maken van het parkeerterrein boven zal men moeten reserveren via een App of Internet en er worden informatieborden voorzien die de voertuigen er op wijzen dat alle parkeerplaatsen bezet zijn.
Er worden ook censoren geplaatst om de contaminatie van uitlaatgassen te registreren, want de Cala de Moraig bevindt zich in een beschermde zone voor Leefmilieu en ligt ook in de beschermde zone van Penya-segats de la Marina, een gebied met grote landschappelijke waarde en met een beschermde flora.
Maar welke maatregelen moet men nemen om al die baaien te controleren? De gemeentebesturen hebben normen vastgelegd, maar kijken we naar bijgaande foto van de baai en het strand van Portitxoll in Jávea, waar volgens die normen 150 personen tegelijk op het strand mogen. Een reporter van het blad Marina Plaza trok er op uit, maakte opnamen en telde. Meer dan 200 mensen, verdeeld over het strand en het water. Geen onderlinge afstand. Geen mondmaskers. Alsof er helemaal niets aan de hand was. Een normale foto van een junimaand in gelijk welk jaar. En… geen controle. Een nog maar juni. Wat gaat er gebeuren in juli en augustus, in volle vakantieperiode. Het is begrijpelijk dat vele inwoners met angst die invasie tegemoet zien, angst voor een heropleving van het zo gevreesde virus.
Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi