Inicio Nieuws Meest recente artikels Einde van de discriminatie voor belgen met een 2de woning in het buitenland?

Einde van de discriminatie voor belgen met een 2de woning in het buitenland?

8 minuto leer
3,385

Het is niet de eerste keer dat België van het Europees Hof van Justitie een veroordeling krijgt voor ongelijke behandeling van Belgen met een tweede verblijf in het buitenland. Ons land werd in 2017 hiervoor als eens veroordeeld en in 2018 volgde een tweede veroordeling. Als sanctie volgde er een boete van 2 miljoen euro en een dwangsom van 7.500,00 euro per dag zolang de Belgische fiscus de huurinkomsten van binnenlandse en buitenlandse woningen verschillend belast.

De fiscale discriminatie is al geruime tijd een punt van ergernis voor de Europese Unie die tracht haar onderdanen op een gelijke manier te behandelen. De theorie achter de discriminatie ligt in de berekening van het KI voor binnen- en buitenlandse woningen. Voor een tweede woning in eigen land wordt er naar het KI gekeken van 1975 als belastbare basis, voor buitenlands vastgoed refereert de Belgische fiscus naar de reële huurwaarde wat in vele gevallen beduidend hoger is.

Het is de minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) die dit probleem gaat aankaarten en de discriminatie tussen hoe het buitenlands onroerend goed belast wordt aanpakt. Echter komt hij niet met een nieuw plan op de proppen maar werkt hij verder aan de methode die zijn voorganger Johan van Overtveldt (N-VA) reeds het leven in heeft geroepen. Johan van Overtveldt knutselde met het idee van het fictieve inkomen voor buitenlands vastgoed, de basis van Van Peteghem’s plan.

Volgens het voorstel van Vincent Van Peteghem zal de fiscus in België haar berekening van de belasting baseren op het kadastraal inkomen (het KI) van het onroerend goed in het buitenland. De FOD financiën zal zich vooral richten op het buitenlands vastgoed van Belgische onderdanen in Spanje, Frankrijk, Italië en Nederland en ze zal dan dezelfde basis van berekening toekennen zoals dat zou gebeuren bij Belgen met een tweede woning in eigen land. We spreken van 150.000 woningen die de fiscus in het oog heeft.

De berekening houdt in dat de fiscus naar de waarde van de woning zal kijken zoals deze was in 1975. Eigenaren van vastgoed in vooral Spanje zullen zich meteen al de vraag stellen over wat met het vastgoed dat na die datum is aangeschaft aangezien we pas van een echte aankoopstormloop spreken sinds 2013-2014 en er vooral veel nieuwbouw is aangekocht. Hopelijk heeft de fiscus ook hier aan gedacht. Wie vanaf 1 januari 2021 een buitenlands vastgoed aankoopt of verwerft zal dan 4 maanden de tijd krijgen om deze formaliteiten (waaronder een vragenlijst) voor de fiscus te vervullen.

Maar hoe komt de FOD Financiën nu aan al deze informatie van Belgen die reeds een woning in het buitenland hebben? Wel, de werkwijze zal verlopen via een vragenlijst die alle eigenaars begin 2021 zullen moeten invullen. De fiscus zal onder andere vragen naar een beschrijving van het pand en haar ligging en de gemiddelde verkoopwaarde van het onroerend goed in die regio. Als er geen gegevens van de verkoopwaarde beschikbaar zijn dan zal er gevraagd worden naar de aankoopprijs en het aankoopjaar samen met de kosten en / of de uitvoeringsdatum van de renovatiewerken. Het doel is om tegen 2022 een nieuwe berekeningswijze klaar te hebben zodat de eerste belastingaangifte in juni van dat jaar kan ingediend worden.

Is dat in de praktijk haalbaar? Dat is een ander gegeven als we weten dat de fiscus in het binnenland zelf al niet echt het budget heeft om grondige controles uit te voeren en zich vooral baseert op wat de gemeentebesturen doorgeven dan zal de fiscus zich vooral moeten richten op de eerlijkheid van haar burgers. Want of België een vlotte samenwerking van de Spaanse gemeentebesturen mag verwachten is natuurlijk een groot vraagteken. De Spaanse gemeentebesturen hebben geen baat bij dit extra werk in tegenstelling tot de Belgische gemeentebesturen.

Het doel van de fiscus is dus enerzijds te voldoen aan wat het Europese hof voorschrijft en anderzijds wil de fiscus meer Belgen aansporen hun vastgoed in het buitenland aan te geven. Door deze nieuwe regeling probeert de fiscus de rechtsonzekerheid te laten verdwijnen dat Belgen onterecht behandeld worden en dat Belgen uiteindelijk iets lager belast zullen worden. Of het Europese hof hiermee akkoord zal gaan is voorlopig nog afwachten maar het gaat in elk geval al de goede richting uit.

Heeft u vragen omtrent dit thema of wenst u meer uitleg dan kan u ons altijd contacteren op 0034 865 75 95 750034 633 30 22 01 of via email info@segurantis.com. Neem een kijkje op onze website www.segurantis.com die boordevol informatie staat over verzekerings-, fiscale– en juridische thema’s gericht aan Belgen die in Spanje hun stek hebben gevonden.

Dimitri Vincent Neutiens – zaakvoerder Segurantis – Expatgestoria

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Meest recente artikels
Comentarios cerrados

Mira además

Wat te doen in het geval van schade gedekt door de huispolis?

We proberen allemaal een schadegeval te voorkomen, en dan gebeurt het toch … De te n…