Araucarias in Elche met een hoogte boven de 40 meter, dennen in Alcoy met een hoogte van 36 meter, de ficussen in Alicante met een stam van meer dan 14 meter omtrek, de olijfbomen van Villajoyosa, Villena, Jesús Pobre en Gorga met een ouderdom van 400 jaar…. Het zijn enkele voorbeelden van bomen die werden opgenomen in de catalogus van monumentale bomen in de Comunidad Valenciana. In de provincie Alicante zijn het er in totaal 477!
Die bomen worden door de wet beschermd. Om opgenomen te worden in de lijst van beschermde exemplaren moeten ze aan bepaalde voorwaarden voldoen: hoger zijn dan 30 meter, meer dan zes meter doorsnee van stam, 25 meter diameter van de kruin of ouder zijn dan 350 jaar.
Daaronder bevindt zich de olijfboom van Villajoyosa die 1400 jaar oud is, de johannesbroodboom van Alfaz del Pí met een ouderdom van 800 jaar en natuurlijk de olijfbomen van Gorga en Benimassot.
Enkele van die bomen verkeren nu in ‘levensgevaar’ door de aanhoudende droogte in het gewest Marina Alta, in het noorden van de provincie Alicante, vooral de bomen die op grote hoogte die droogteperiode moeten proberen te doorstaan. En men wil die bomen helpen om te overleven.
Er werd al een begin gemaakt met de monumentale taxus in het natuurpark Font Roja, bij de ruïne van de Mas de Tetuan. Die krijgt nu water aangevoerd door een brigade van de brandweer. De taxusbomen in de provincie Alicante zijn nog getuigen van de laatste ijstijd, bomen die uitstekend bestand zijn tegen de koude en de vochtigheid, maar niet tegen droogte. Er zijn nog taxusbomen bij Agres op de Sierra de Mariola en enkele op de Sierra de Bernia en die worden nu onderzocht op hun overlevingskansen. Indien het nodig is, zullen ook die bomen van water voorzien worden, al dient dat dan wel aangevoerd door helikopters.
Het gaat niet alleen over taxusbomen. Ook andere monumentale bomen die op hellingen groeien zullen bezoek krijgen van de boomdokters en eventueel geholpen worden, want de situatie is op enkele plaatsen alarmerend. Zelfs inheemse struiken die uitstekend bestand zijn tegen hitte en droogte, zoals de gaspeldoorn, struikheide, dwergeiken, johannesbroodbomen, tijm en rozemarijn beginnen af te sterven. Het enige wat nog kan helpen is regen. Veel regen. Maar voor de herfst ziet het er niet naar uit dat we die mogen verwachten. Het wordt niet alleen voor de mensen een zomer om te doorstaan, hoe dan ook.