ALICANTE. De startup ‘The Gravity Wave’ heeft afgelopen week in Madrid een van de onderscheidingen ‘Impacto ODS’ in ontvangst mogen nemen. Die onderscheidingen worden uitgereikt door Impact Hub Madrid, één van de belangrijkste verenigingen van ondernemers van Spanje. The Gravity Wave kreeg de onderscheiding van het beste economisch project, een project dat er in bestaat om het uit de Middellandse Zee opgeviste plastic in Alicante te verwerken tot etuis voor mobiele telefoons.
Achter het project van The Gravity Wave staat een idee, een product en vooral veel sociale impact. Het project bestaat uit drie fasen, zo verklaart het hoofd van de startup, Julen Rodríguez, die alles opzette met zijn zuster Amaia. De eerste fase is het opscheppen van de plastic in de Middellandse Zee, via een akkoord met het Griekse platform Lefteris Arapakis, dat 130 vissersboten beheert en gespecialiseerd is in het opscheppen van het plastic in zee. Weldra zal hetzelfde akkoord gesloten worden met vissers uit Italië en Spanje en ten slotte beland al dat plastic in Alicante.
Hier begint de tweede fase. Het plastic belandt bij Crazy & Things en hier wordt het schoon gemaakt en geselecteerd en daarna overgebracht naar de installaties van Tecnikoa, in de gebouwen van de Kamer van Koophandel, bij Aguamarga. Hier worden met het systeem 3D van dit plastic etuis voor mobiele telefoons gefabriceerd.
De relatie van de stichters met Kike en Pedro van Tecnikoa bestaat al een hele tijd en nu hebben ze de handen in elkaar geslagen om het project te verwezenlijken.
Na het vervaardigen van de etuis komt de fase van het in de handel brengen en die fase voorziet men binnen een maand, om te beginnen met de verkoop online. “Een etui kopen bij The Gravity Wave helpt ons te ontdoen van een deel van het plastic. Er bestaat nu al een prototype dat men kan kopen voor 20 euro en dat is gelijk aan drie kilogram plastic. We werken aan etuis voor dertien modellen en alles wordt gepromoot door Kickstarter” verklaart Julen Rodríguez.
De startup bereikt twee objectieven: enerzijds een economisch circulair proces vanwege het hergebruik van het plastic, en anderzijds vermijden dat de plastic etuis die in China worden gefabriceerd, ook in zee eindigen.
“Als we weldra de hulp krijgen van de Italiaanse en Spaanse vissers, zullen we een goed eind op weg zijn om het plastic in de Middellandse Zee geleidelijk te verwijderen” eindigt Julen.
Ze zijn niet alleen
In Spanje, en vooral in de provincie Alicante, wordt de oorlog tegen het plastic steeds intenser gevoerd. Daardoor beleeft ook de wereld van het karton steeds betere tijden. Kartonnen verpakking als vervanging van plastic, dat is het doel van Vega Baja Packaging, eigendom van de Groep Hinojosa, een bedrijf dat vorig jaar zijn omzet zag stijgen tot 65 miljoen euro.
Het bedrijf, gevestigd in Dolores, in het zuiden van de provincie Alicante, levert aan de voedingindustrie, de landbouw en de chemische industrie. De klanten komen hoofdzakelijk van bedrijven langs de kust van de Middellandse Zee, van Huelva tot Tarragona, maar ook uit het binnenland, tot Madrid.
De directie meent dat de eerstvolgende jaren de productie nog gevoelig zal stijgen. “Dankzij de vele campagnes wordt iedereen zich bewust van het gevaar van plastic en steeds meer bedrijven schakelen over naar andere verpakkingen, omdat dit een steeds grotere impact heeft op de verkoopcijfers”.
Maar ook Ikea heeft begrepen dat de bevolking aandacht begint te schenken aan een meer ecologische aanpak. De nieuwe collectie van Ikea, Musselblomma, komt deze week in de winkels in Spanje en Italië en online, en is vervaardigd uit gerecycleerde plastic uit de Middellandse Zee, opgehaald door 1500 Spaanse vissersboten in samenwerking met Seaqual.
Alles wordt vervaardigd in Villena door het textielbedrijf Tex Athenea en volgens Ikea worden ongeveer 146.000 artikelen uit dit materiaal gemaakt.
Raúl Ribera, Product Manager van Tex Athenea, wees erop dat de hele collectie in Spanje wordt vervaardigd en ook het design is Spaans en van de hand van de Valenciaanse Inma Bermúdez. Ribera zei dat het fabriek er trots mag op zijn, omdat ze mee werkt aan de oorlog tegen plastic, die nu voor goed in Spanje is ingezet.
Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi