Granada is sterk beïnvloed geweest door de Moorse bezettingen die meer dan 700 jaar heeft geduurd. Dit heeft er voor gezorgd dat Granada een unieke stad is in Spanje. Heel wat bezoekers geraken dan ook niet uitgesproken over Granada. Het is droom en werkelijkheid tegelijk aan de voet van het gebergte Sierra Nevada.
Monasterio de San Jerónimo
Een bezoek aan het Monasterio de San Jerónimo moet gewoon op je verlanglijstje staan. Het is een te weinig bekende parel in het rijke patrimonium van Granada. Het klooster van San Jerónimo dateert uit de beginjaren van de 16de eeuw. Toen vestigden zich monniken er van de Orde van de Heilige Hiëronymus. Toen Napoleon binnenviel, werd het klooster leeggeplunderd en moesten de monniken op de vlucht. Pas in 1973 kreeg dezelfde Orde de gebouwen terug in haar bezit. Na een restauratie nam een vrouwelijke religieuze gemeenschap haar intrek en dat is nog steeds zo vandaag.
De kloostergalerij uit 1519 biedt heel wat. De grafsteentegeltjes in de vloer die hier veel kleiner zijn dan in andere kloosters. Je kan vrij binnenlopen door verschillende portaaldeuren naar de refter, de kapittelzaal, de sacristie.
De kerk zal je echter met nog meer verstomming slaan. Deze bezit een weldaad van kerkelijke pracht. Het lijkt precies of de beschilderde zuilen met stoffen doeken zijn behangen. Dit heet de gotische Isabella-stijl te zijn. Het retabel zal zeker en vast je aandacht trekken. Het bestaat uit vier verdiepingen en is gemaakt door vele handen van de School van Granada. De taferelen uit het leven van de H. Maagd Maria en Christus vormen het hoofdthema.
Kathedraal van Granada
De kathedraal van Granada is een meesterwerk van het katholiek christelijke geloof in Granada. Al durven hierover de meningen wel verschillen. Omdat men er een hele poos heeft over gedaan om het te bouwen (1523-1704) is het logisch dat opeenvolgende bouwheren verschillende bouwstijlen hanteerden. Vandaar dat je hier zowel renaissance als gotiek, barok en neoclassicisme kenmerken zal herkennen. Merk op, de koninklijke kapel was eerder klaar in 1521. De kathedraal werd er dus tegen gebouwd.
De kathedraal oogt imposant met de 115 meter lengte en 67 meter breedte. De architecten Diego de Siloé, tot zijn dood in 1563, en Alfonso Cano (stierf in 1667) namen het leeuwenaandeel op zich van de ontwerpen. Karel V was de grote motivator om de bouwwerken op te volgen. Het zal je opvallen dat de kathedraal maar één toren heeft, al waren er plannen voor twee. De bouw van de aanpalende Kerk van Sagrario stuurden die plannen in de war. De frontgevel heeft drie portalen. Bekijk even de beelden van de apostelen en het medaillon boven de centrale poort, een afbeelding van de incarnatie.
Binnen valt de grootheid op, de overwegende witte kleur en het fel blinkende goud van het hoogkoor. Uniek zijn de twee orgels uit halfweg de 18de eeuw. Het lijkt meer op een kunstwerk dan zomaar een orgelkast. De hoofdkapel laat zich bewonderen door de glas-in-loodramen, de schilderijen eronder en het grote zilveren baldakijn dat hier pas in 1926 werd geplaatst. Aan beide zijden van het hoofdaltaar staan barokke marmeren preekstoelen.
Als je veel tijd hebt kan je de meer dan 10 kapellen van dichterbij bekijken en eigenlijk valt daar het mooiste van het interieur te zien. De pure barok links van het hoogkoor in de Capilla de Nuestra Señora de la Antigua. Aan de andere zijde bijna naast elkaar het retabel in polychroom hout van Sint-Jacobus met centraal de apostel Jacobus met zwaard en de met schilderijen ‘ingelijste’ retabel van Jezus (Retablo del Nazareno). Nog opvallende bezienswaardigheden zijn het portaal van de Koninklijke kapel, dat vroeger uitgang gaf op de straat.
Alhambra en Generalife
Het Alhambra is een middeleeuws fort en paleis in Granada en een van de hoogtepunten van Spanje. Het paleizen complex van het Alhambra stamt uit de periode van de Moorse overheersers (Nashrid sultans) en betekent qasr alhamrā in het Arabisch, oftewel het Rode Paleis. De rode kleur is afkomstig van de rode klein waar de stenen mee vermengd zijn en in het avondlicht het complex een fraaie donkerrode kleur geven.
Het fort (Alcazaba) bevindt zich strategisch op een heuvel en is vanuit een groot gedeelte van het centrum van Granada te zien. Binnen de muren van het fort tref je schitterende Arabische Nasriden-paleizen, de prachtige tuinen van zomerpaleis Generalife, imposante Christelijke kerken en middeleeuwse torens.
Capilla Real of koninklijke kapel
Capilla Real of koninklijke kapel is één van de topattracties van Granada. Hier liggen Ferdinand (Fernando) van Aragon en Isabella I van Castilië die door hun huwelijk voor een verenigd Spanje zorgden. Zij waren ook de sponsors van de ontdekkingsreizen, hebben de Moren verdreven en de inquisitie ingesteld. Ergens logisch dat het koningspaar een speciaal daartoe opgericht mausoleum zouden krijgen. Isabella kreeg het nooit te zien want zij stierf al in 1504.
Men begon aan de Capilla Real in 1505 en in 1521 was ze klaar. Ze is in laatgotische stijl gebouwd en moest een afspiegeling zijn van de overwinning van de Christenen op de moslims. Isabella werd dan maar eerst begraven, volgens haar wil, in het San Fernandoklooster op de heuvel van Alhambra. Fernando stierf in 1516. Tot aan zijn dood bleef hij de werken opvolgen. Daarna nam Karel V die rol over. Het was mede door zijn invloed dat er versieringen in renaissancestijl werden aangebracht in de kapel. Vanaf 1517 werden de katholieke vorsten er begraven. Ook de lichamen van Fernando en Isabella werden na de voltooiing naar hier overgebracht en herbegraven in loden kisten. Bron: De Costakrant. Met dank aan Bart en Nikki Peuskens.