ALCOY. Het toekomstige project voor de Vía Verde van Muro naar Villalonga over de oude spoorlijn tussen Alcoy en Gandía, heeft aangetoond dat vele historische architectuur staat te vervallen en op het punt om definitief in de vergetelheid te geraken. Dit heeft de vereniging ‘Asociación Tren Alcoi-Gandia’ er toe aangezet om een actie te voeren voor het behoud van sommige gebouwen die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van de ondertussen verdwenen maar eens belangrijke spoorlijn. De vereniging heeft er bij de gemeenten Lorcha, Muro en Agres op aangedrongen om sommige van deze gebouwen tot Cultureel Erfgoed te verklaren, zodat ze niet mogen afgebroken worden. Sommige van deze gebouwen zouden ook gedeeltelijk gerestaureerd moeten worden om te verhinderen dat ze in elkaar storten.
Dit architectonische geheel bestaat uit oude stations, bruggen, watermolens en elektriciteitsstations langs de vroegere spoorlijn die zichtbaar zijn langs de toekomstige Groene Route. Volgens Jaume Gómez, voorzitter van de vereniging, zal de opening van deze Vía Verde “een grote stimulans betekenen voor het toerisme, omdat de laatste jaren is gebleken dat steeds meet toeristen komen opduiken voor wandelvakanties, ook uit het buitenland”. In Nederland bijvoorbeeld brengt de vereniging ‘Lopend Vuurtje’ regelmatig groepen wandelaars naar de Costa Blanca.
Volgens de voorzitter staan Lorcha, Agres en Muro heel gewillig tegenover het voorstel en hebben beloofd werk te maken van de bescherming van de gebouwen op hun grondgebied. Het zijn steden en dorpen die momenteel door toeristen weinig worden bezocht, maar als die Groene Weg eenmaal open is, zullen vele wandelaars daar passeren en halt houden, wat de plaatselijke economie ten goede komt.
Gómez zegt dat het allemaal niet zoveel geld moet kosten. Hij noemt het voorbeeld van de Pont de Ferro in Muro. “Dit is gewoon een kwestie van aanpak. De mooie brug wordt nu aan het oog onttrokken door struikgewas. Hier is het gewoon nodig om ze weer zichtbaar te maken. Dat is het geval met de meeste gebouwen. Simpel de omgeving schoon maken en wat opkalfateren.”
De vereniging werd opgericht in 2007 en heeft al die tijd moeite gedaan om de gebouwen te redden van de ondergang, zonder resultaat. Nu die Vía Verde wordt geopend en de toeristen zullen komen, lijkt dit voor de betrokken gemeenten wél een stimulans om de handen uit de mouwen te (laten) steken en dit vergeten patrimonium in ere te herstellen.
Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi