Inicio Nieuws Residenten of toeristen… of allebei

Residenten of toeristen… of allebei

6 minuto leer
62

Het is al een jaar duidelijk dat de situatie in de gewesten Marina Alta en Marina Baixa op het gebied van watervoorziening heel precair is. Dit is een probleem voor twee gewesten waar het toerisme een van de hoofdinkomsten bedraagt, want precies dit toerisme eist veel waterverbruik. Als dit watergebrek niet wordt opgelost, vormt dit wel een probleem voor de tienduizenden buitenlanders die hier wonen en die, als het werkelijk onhoudbaar wordt, zullen terugkeren naar hun eigen land of elders een woning gaan zoeken.

Ondanks die negatieve vooruitzichten blijft men in deze gewesten echter rustig verder bouwen aan macro-urbanisaties, soms zelfs met golfzwembaden en golfbanen die veel water eisen. Hoe ziet de toekomst er uit. Daarvoor kwam een ernstige waarschuwing van Acció Ecologista-Agró.

Op 3 juli vaardigde men in het gewest Matina Baixa (met als centrum Benidorm) een alarm uit in verband met de droogte en twee dagen later gebeurde in het noordelijke buurgewest Marina Alta hetzelfde. Het vooralarm werd al geslagen in oktober 2023 als gevolg van de weinige regen en in het vooruitzicht van droge en hete zomermaanden. Desondanks bouwt men ondertussen legaal verder aan een PAI in La Nucía met duizend woningen en het eerste privé golfzwembad van Spanje. In mei van dit jaar kocht de Confederación Hidrográfica del Júcar (CHJ, die instaat voor de watervoorziening al 5 kubieke hectometer in het noorden en diende Benidorm beroep te doen op het ontziltingsstation van Mutxamel om de watervoorziening in stand te houden. De reserves in ondergronds water en stuwmeren zijn minimaal en men verwacht snel dat er restricties zullen komen, maar de vraag is welke toeristen daar rekening zullen mee houden.

Er is natuurlijk het noodzakelijke waterverbruik om te drinken, te koken en hygiëne, maar daarnaast wordt de meerderheid van het water gebruikt voor niet noodzakelijke dingen zoals het vullen van zwembaden, het bevloeien van golfbanen, het wassen van auto’s en boten, waterpretparken, etc…

Het is moeilijk om waterbesparing te controleren en een beperking zoals momenteel al gebeurt in Altea, waar 90 liter per persoon per dag is toegestaan, zal algemeen worden.

Het is daarom dat Acció Ecologista-Agró een alarmklok laat luiden over de bouw van enkele macro-urbanisaties met niet essentiële installaties met waterverbruik, zoals privé-zwembaden, golfbanen en grote tuinen. Die projecten worden gewoon verder gezet. Het grootste is het PAI la Serreta in la Nucia, met 3500 (!) woningen, een golfzwembad en golfbaan, waar 10.000 mensen kunnen komen wonen. Het PAI Medina in Lliber voorziet de bouw van 488 woningen en er wordt ook verder gewerkt aan het PAI Pego Golf met 1300 woningen en het PAI Peña-Roja met 2500 woningen. Alleen deze proyecten al voorzien 8800 woningen. Kleinere proyecten, zoals Polop Hills, Benidorm Beach en Balcón de Finestrat laten dit aantal stijgen tot 10.000.

Ondertussen hebben onder andere Altea, Polop en Valencia de vergunningen voor de bouw van meer toeristische woningen ingetrokken in afwachting dat er een wet komt die alles regelt en die de toekomst van de huidige bewoners verzekert.

Want wat gebeurt er als het watertekort echt alarmerend wordt? De slachtoffers zijn niet de toeristen die een week of twee weken hun vakantie komen doorbrengen, maar de mensen – en daaronder een massa buitenlanders – die hier constant wonen en voor lange tijd met deze tekorten moeten leven. Daarop wijst ook de vereniging Agró. Men dient rekening te houden met de toekomst. Het toerisme is heel belangrijk, maar de buitenlandse residenten brengen ook veel geld in het laatje.

Watertekort zal vele toeristen weghouden, maar ook vele residenten laten vertrekken. Beter houden wat men nu heeft dan te speculeren op een onzekere toekomst die desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor de Costa Blanca met het verlies van zowel toeristen als residenten.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Belgische rijbewijs in Spanje

De consulaten in Spanje ontvangen regelmatig vragen over het Belgische rijbewijs, tijd voo…