VILLAJOYOSA. Wij zijn het gewoon om over autosnelwegen te rijden, maar het is geen moderne uitvinding, want de Romeinen legden tweeduizend jaar geleden al dit soort snelwegen aan. De bekendste ‘snelweg’ die door heel Spanje liep van de Pyreneeën tot Cádiz, was de Vía Augusta. Hier en daar heeft men enkele kleine stukken van die weg opgegraven, maar de overgrote meerderheid ligt bedolven onder het meer moderne asfalt en beton.
In Villajoyosa heeft men echter een vrij groot stuk kunnen vrijwaren, een stuk van acht meter lengte dat in de eerste eeuw Allon (het huidige Villajoyosa) verbond met Lucentum (het huidige Alicante).
Buiten de stad heeft men een vijftig meter lang stuk van die Romeinse voorloper van de AP-7 kunnen restaureren en openstellen voor het publiek. Het gaat om een deel van de Vía Lucentina, een zijbaan van de Vía Augusta die langs de kust van de Middellandse Zee liep en werd aangelegd op bevel van keizer Vespacianus.
De ontdekking werd gedaan door het bedrijf Espacio, dat hier een woningcomplex bouwde en dat de autoriteiten op de hoogte bracht van de ontdekking.Nu heeft men steen voor steen die acht meter lange stuk weer in de oude staat teruggebracht en wordt het een unieke gelegenheid om een authentiek deel van zo’n Romeinse snelweg te bewondere, verklaarde de directeur van het Vilamuseu van La Vila Joiosa, Antonio Espinosa.
De Romeinse ingenieurs opteerden altijd voor zoveel mogelijk rechte stukken om de aanleg gemakkelijker te maken en het opgegraven stuk was 4,2 meter breed, voldoende om ossenwagens elkaar te laten passeren. Die aanleg was niet eenvoudig en bestond uit diverse lagen, om erosie en vernieling door veel gebruik te vermijden. Vele van de stukken werden ondertussen bedolven door de N-332 die op vele plaatsen gelijk loopt met de Romeinse weg.
Antonio Asunción, technisch directeur van het bedrijf Espacio Living Homes, heeft beslist geen spijt van het feit dat hij de autoriteiten op de hoogte bracht van de ontdekking. “Langs de hele kust werden al waardevolle historische overblijfselen bedolven onder het beton en dit stuk Romeinse straat geeft ons woningcomplex een bijzonder waarde.”
Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi