Inicio Nieuws Water wordt schaars in Marina Alta

Water wordt schaars in Marina Alta

3 minuto leer
18

Teulada, Moraira, Benitatchell… het zijn de eerste dorpen waar het drinkbaar water wordt aangevoerd en door de gemeente ter beschikking wordt gesteld. Maar in andere dorpen wordt het ook erg en zijn er beperkingen voorzien, zoals het niet meer vullen van zwembaden, geen auto’s wassen, geen tuin besproeien… het gebrek aan water doet zich voelen in het enige gewest dat niet over stuwdammen beschikt, in het noorden van de provincie Alicante.

De uitputting van de ondergrondse waterreservoirs werd natuurlijk nog nadrukkelijker in de vakantieperiode, als tienduizenden toeristen neerstrijken langs de kust van de Marina Alta en kwistig omspringen met het vocht (we hebben toch voor een zorgeloze vakantie betaald, niet?). Met bezorgdheid wordt uitgekeken naar de eerstvolgende maanden, want de uurtjes regen die begin augustus vielen waren maar een druppel in vergelijking met het tekort.

Het is niet verwonderlijk dat vele inwoners opnieuw en ditmaal heviger in opstand komen tegen het ‘destructief’ toerisme langs de kust. In Jávea bijvoorbeeld plaatste men een spandoek van vijftien meter bij een populaire baai met de duidelijke tekst ‘Tourist go home’. Die bezorgdheid kan men zich wel voorstellen, want als straks alle toeristen weer naar huis zijn, blijven de inwoners, waaronder ook duizenden buitenlanders, met het probleem zitten. Stel je maar even voor: geen water. Alle water halen in de supermarkten. Want de regering kan niet in álle dorpen drinkbaar water gaan uitdelen.

We kunnen allemaal meehelpen. Druppel per druppel. Door niet nutteloos water te verspillen, zuinig te zijn en een weekje langer met een stoffige auto rond te rijden en maar twee keer per dag te douchen. Het is voor ons aller bestwil. We hebben gekozen om hier te wonen en dan moeten we ook mee zorg dragen voor het behoud van het leefmilieu en water is noodzakelijk voor ons leefmilieu. Denk niet: als het te erg wordt ga ik wel weer terug naar België. We hebben allemaal verantwoordelijkheid. Laat ons die nemen!

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Een maanlandschap op nauwelijks één uur van Alicante

Tien jaar geleden was deze plek een zeebodem. Nu is het een landschap dat kan dienen voor …