MADRID – Het Britse Financial Times uit stevige kritiek op de Spaanse politici en vraagt zich af of over 50 jaar nog wel iemand in Spanje wil wonen. In het artikel stelt de schrijver dat er in Spanje te weinig aandacht is voor klimaatverandering na de recente hittegolven. De regering heeft het herbevolken van het lege Spanje opgegeven en wil dat deel van het land verkopen aan duurzame bedrijven, zo is te lezen in het kritische Britse artikel.
De auteur van het artikel is Simon Kuper die volgens eigen zeggen gedurende 12 maanden door Spanje heeft gereisd. De schrijver concludeert dat Spanje het “meest leefbare land ter wereld” is, hoewel meer voor “bevoorrechte buitenlanders dan voor de gemiddelde Spanjaard”.
Simon Kuper is echter van mening dat de klimaatverandering “bijzonder verwoestend” is in Spanje. Daarom begrijpt hij niet waarom er meer tijd wordt besteed aan het bespreken van de nationale eenheid van het land dan aan de opwarming van de aarde met de daarbij horende desastreuze gevolgen voor Spanje.
De opkomst van de extreemrechtse partij VOX of de polarisatie trekt de aandacht van de verslaggever van de Financial Times. Hij is echter het meest onder de indruk van hoe de socialistische coalitieregering van Pedro Sánchez de spanningen kalmeert, de gevangengenomen separatisten gratie verleent en compromissen onderhandelt met de separatistische Catalaanse partijen.
In het artikel staat dat de afgelopen veertig jaar de beste zijn geweest die Spanje ooit heeft meegemaakt. De levensverwachting is inmiddels 84 jaar en in 2040 zal deze de hoogste ter wereld zijn. Hoewel dat leven bestaat uit het wonen in een appartement van lage kwaliteit, vaak in een flatgebouw, met een gemiddeld jaarlijks netto-inkomen van 15.892 euro.
Twee Spanjes
Volgens de schrijver zijn er twee Spanjes: een bewoond en de andere bijna leeg. Dat laatste noemt hij “het bijna verlaten binnenland”. Dorpen zijn teruggebracht tot enkele tientallen gepensioneerden zonder dokter en basisvoorzieningen. Hij is van mening dat de Spaanse regering de strijd heeft opgegeven en lijkt te hebben besloten dat de ontvolking van het binnenland “niet te stoppen” is, behalve om zonnepanelen en windturbines te plaatsen.
In die zin herinnert de schrijver eraan dat het binnenland van Spanje de grootste overlevingskans heeft als hernieuwbare energie voor heel Europa. De regering van Spanje wil dat stervende dorpen land verhuren aan bedrijven voor hernieuwbare energie maar dat gebeurt niet altijd met de goedkeuring van de lokale bevolking.
Voor de Britse krant is de belangrijkste crisis in Spanje echter die van de klimaatverandering. Delen van Spanje bevinden zich nu op hun droogste punt in een millennium. Sommige regio’s worden heter dan 40 graden en woestijnvorming treft nu al ongeveer een vijfde van het Spaanse grondgebied. Landbouw met onbeperkte irrigatie is geen langetermijnstrategie en de schrijver vermoedt dat het toerisme geleidelijk zal verschuiven van de volgebouwde Middellandse Zeekust naar het koele, mooie noorden zoals in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland, ook wel bekend als het Groene Spanje.
Bron, Spanje Vandaag